Gazdaság

Varga élénkítő csomagja több százmilliárdba kerülhet

Szóba kerülhet járulékcsökkentés, adócsökkentés és a CSOK kiterjesztése is akár annak az ősztől tervezett élénkítés részeként, amiről nemrégiben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt. A költségvetés kedvező helyzete ezt megengedheti, de kérdés persze, hogy mekkora mozgásteret lát majd a kormányzat hosszabb távon.

A felmerült enyhítések közül az egy számjegyű szja bevezetése lenne hosszú távon a legdrágább, a munkáltatói terhek csökkentése pedig a leginkább növekedésbarát intézkedés a Világgazdaság szerint.

Ennyibe kerülne

Ha kíváncsi, hogy egy 7 százalékos járulékcsökkentés mennyi pluszt jelenhetne nettóban a bérben (feltéve, hogy a munkáltatók nem nyelnék le) kattintson.

Mint írják, szakértők az egy százalékpontos járulékcsökkentés nettó hatását korábban 54 milliárd forintra tették, míg az érezhetőség küszöbét öt százalékpontra. Ez alapján 270 milliárd forint kiesést okozna a munkáltatói járulék már érezhető csökkentése, amelyre akár található is keret – írta a portál.

A 9 százalékos egykulcsos szja bevezetése pedig 600 milliárd forintot venne ki a költségvetésből. Megítélése nem egyértelmű, mert a fogyasztás felfutását ugyan segíti, ha többet keresnek az emberek, de a vállalatoknak nem lesz nagyobb terük arra, hogy több embert vegyenek fel – jegyzik meg.

A keresleti oldalt vizsgálva azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a kormány tovább enyhít a CSOK feltételein, de mint írták, a CSOK eddig sem volt képes beindítani az építőipari fellendülést. Ehelyett nem tartják kizártnak a közvetlen kormányzati megrendeléseket, amihez példaként az olimpiai építkezéseket, illetve a kórházfelújításokat említették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik