Gazdaság
Salary variation.

Megvan, mennyi pluszt jelenthet nettóban a járulékcsökkentés

24.hu
24.hu

2016. 09. 12. 14:13

Korábban a témában:

Varga Mihály augusztusban jelentette be, hogy járulékcsökkentést terveznek a munkaerőhiány orvoslására, de konkrét mértéket nem mondott. Hegedüs Sándor adótanácsadó az RSM legfrissebb blogbejegyzésében azt vizsgálta, hogy milyen nettó jövedelemváltozással járna munkavállalói oldalon, ha a szociális hozzájárulási adó (szocho) 27 százalékos mértékét csökkentenék 7 százalékponttal és a munkáltatók nem változtatnának összterheiken. Azaz mi lenne, ha a cégek a járulékcsökkentést teljes mértékben átengednék a munkavállalóknak.

Ennyit jelenthetne nettóban, ha a munkáltatók nem nyelnék le

A gyermektelen, egy, kettő, három vagy négy gyermeket nevelők járulékcsökkentést figyelembe vevő jövedelmét mutatják be táblázataikban. A számításokból jól látható, hogy egy gyermekkedvezményt igénybe nem vevő kereső esetén a nettó jövedelem minden jövedelemkategóriában 5,76 százalékkal nőne, amely a 260 ezer forintos átlagkereset esetén 9 961 forintos nettó jövedelememelkedést eredményezne.Viszont már egy minimálbéresnek (bruttó 111 ezer forint jelenleg) is 4253 forint pluszt jelenthetne a 7 százalékos szocho-csökkentés, ha abból semmit nem nyelne le a munkáltató. Aki pedig bruttó egymilliót keres, és 2 gyermekre érvényesít adókedvezményt, annál pedig több mint 43 ezer forinttal nőhetne a nettó.

A jövő év során a kétgyermekes keresők keresete változhat arányaiban a legtöbbet, hiszen számukra a személyi jövedelemadó kedvezményváltozása további előnyöket jelent. Azonos kereseti viszonyok esetén nekik további 5 ezer forinttal emelkedik a nettó keresetük.

A számításokból az is kiderül, hogy a három- és négygyermekes családok alacsonyabb keresetek esetén jelentősebb nominális nettó jövedelememelkedéssel számolhatnak, mint az egygyermekes és gyermekkedvezményt igénybe nem vevők. Pl. 260 ezer forint kereset esetén 14 755 forint többletre számíthatnak. Minimálbérnél a kétgyermekeseknél nőhetne leginkább a nettó: 9254 forinttal. A három és négygyermekeseknél pedig 6299 forintot jelenthetne pluszban.  

Ha szeretné látni a táblázatokat, kattintson!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.