Gazdaság
építkezés (Array)

Rosszat sejt az LMP – nem tudni, a kormány hogyan kezelné a munkaerőhiányt

24.hu
24.hu

2016. 09. 15. 15:56

Korábban a témában:

Miközben hónapról hónapra történelmi rekordokat dönt a betöltetlen állások száma Magyarországon, a kormány még arra sem képes egyértelmű választ adni, hogy külföldi vendégmunkásokkal akarja-e kezelni a munkaerőhiányt – írja a zöldpárt közleményében. Márpedig szerintük a magyar kormánynak el kell döntenie: a Varga Mihály által képviselt technokrata utat választja, ami az olcsó munkaerőre alapozott versenyképesség fenntartását tekinti célnak,

vagy egy olyan gazdaságpolitikára vált, ami a bérek felzárkóztatásával képes megállítani a magyar emberek tömeges elvándorlását.

Ellentmondásos nyilatkozatok

A külföldi vendégmunkásokkal kapcsolatos kormányzati szappanopera újabb felvonása Varga Mihály Heti Válasznak adott interjúja. A miniszter megerősítette, hogy továbbra is úgy gondolja: a hiányszakmákban átmenetileg lehetővé kell tenni külföldi dolgozók alkalmazását. Korábban Lázár János erre azt mondta: „A magyar kormány nem tudja támogatni, hogy Magyarországra külföldről hozzanak be munkaerőt. A kormány az itt élő emberek munkanélküliségén akar segíteni.” Ehhez csatlakozva Orbán Viktor is azt nyilatkozta, hogy még van „belső tartalék”, a munkanélkülieket kell mozgósítani.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy döntse el végre: olcsó külföldi munkaerővel akarja továbbra is mesterségesen alacsonyan tartani a béreket, fokozva a kivándorlást,

vagy szakít az eddigi gazdaságpolitikával, kiszáll a lefelé tartó bérversenyből, a munkaerő ára helyett a képzettségére alapozza a versenyképességet, összeszerelő üzemek helyett pedig a hazai kis-és középvállalkozások és a helyi gazdaság megerősítésén dolgozik.

Az ellenzéki párt végül emlékeztet rá: a KSH legújabb adatai szerint a második negyedévben újabb történelmi csúcson volt a betöltetlen állások száma: az egy évvel korábbihoz képest 25 százalékkal 55 ezerre nőtt az üres álláshelyek száma, s ebből a versenyszférában mintegy 39 ezer állás várt betöltésre. A valós szám ugyanakkor 100-200 ezer is lehet. Mindeközben a munkanélküliek száma közmunkásokkal együtt megközelíti a félmillió főt, és folyamatosan nő a közmunkaprogramba bevontak száma.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Vác, 2018. február 28.
Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke Váci Fegyház és Börtönben, ahol sajtótájékoztatót tartott, miután látogatást tett az intézményben 2018. február 28-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.