Gazdaság

Csúcsot döntött a lakásárak növekedése

eladó lakás (eladó lakás, )
eladó lakás (eladó lakás, )

A használt lakások ára átlagosan 12,4, az új építésűeké 7,7 százalékkal nőtt 2015-ben (=teljes árváltozás) – derült ki a KSH Statisztikai Tükör című kiadványának legfrissebb számából. Hasonló mértékű áremelkedésre a 2008-as válság óta nem volt példa.

2014-hez képest nézve is látványos az árnövekedés üteme, mintegy kétszeres. Többéves távlatban viszont már nem ennyire határozott a kép: az ezt megelőző években árcsökkenés volt jellemző, ezért a 2010-es árakhoz viszonyítva kisebb, csak 9 százalék volt a drágulás. Reálértéken számolva 2008-hoz képest viszont még így is jelentős mínuszban vannak az árak, 20,5 százalékkal – derül ki a jelentésből.

ksh_1

 

Budapesten az átlaghoz képest is kiugró mértékben nőttek az árak – a drágulás mértéke itt már közelítette a válság előtti szintet.

Az áremelkedéssel párhuzamosan nőtt az adásvételek és a lakásépítések száma is: 2015-ben összesen 134 ezer lakást értékesítettek (1571 milliárd forint értékben), ami 18 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A KSH szerint az idei első negyedévben tovább élénkült a forgalom, 22 százalékos volt a bővülés, de ez kizárólag a használtlakás-eladásnak köszönhető.

ksh
A KSH statisztikájából az is kiderül, hogy jelentősen megugrott a lakásépítések száma az idei év első félévében: 11 százalékkal több lakóingatlan épült, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek száma pedig duplázódott, ami azt jelenti, hogy hamarosan jelentősen nő majd a kínálat a lakáspiacon – jegyzik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik