Pénzügy

Továbbra is használt lakás vásárlásához kérik legtöbben a CSOK-ot

Óriási az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt – jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Nagytarcsán.

  • az idei első fél évben 61 ezren érdeklődtek a bankoknál
  • hat hónap alatt 11 900 kérelmet nyújtottak be
  • ezek összértéke 31,9 milliárd forint volt

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy a csok csak egy eleme az otthonteremtési programnak, a lakáshoz jutást segíti az áfacsökkentés, a háromgyermekeseknek járó 10 millió forintos támogatás és a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozása is.

A program népszerűsége megnyilvánul az építési engedélyek számának növekedésében is – tette hozzá -, a KSH legfrissebb adatai szerint az idei első hat hónapban több építési engedélyt adtak ki, mint tavaly összesen.

Két százalék szeretne újlakást a csokból

Továbbra is főleg használt lakás vásárlására igénylik a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK), az átlagos felvett hitelösszeg 5-10 millió forint között szóródik – derült ki az MTI-nek nyilatkozó pénzintézetek válaszaiból.

A CSOK-kérelmek mintegy felét befogadó OTP Bankhoz január óta több mint 4400 igénylés érkezett, a 10 plusz 10 millió forintos konstrukciót 459-en igényelték, és 570-en kértek áfa-visszaigénylést.

A CIB Bank arról tájékoztatott, hogy az igénylők mintegy 60 százaléka használt lakás vásárlására veszi igénybe a támogatást, csaknem 35 százaléka építkezéshez, 3 százalék bővítéshez, és kicsit több mint 2 százalék új lakás vásárlásához.

A megkérdezett bankok további bővülésre számítanak a második fél évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik