Gazdaság

40 százalékkal csökkentenék az üvegházhatású gázok kibocsátását

erőmű-kémény (Array)
erőmű-kémény (Array)

Az Európai Unió szerdán közzétette az üvegházhatást okozó gázok 2030-ig történő csökkentésének terveit. Az északi gazdagabb országokra nehezedik nagyobb súly, hogy az EU elérje az ENSZ által meghatározott értékeket.

A vállalások teljesítéséhez az uniónak a következő évtized végéig összességében 40 százalékkal kellene mérsékelnie az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

A bizottság eddig nem állapított meg kötelező erővel bíró célértékeket a tagállamok számára, az új javaslattal azonban előírná, hogy az egyes országoknak mekkora mértékben kell csökkenteniük a kibocsátásukat a 2021-2030 közötti időszakban.

A kvótákat úgy állapították meg, hogy figyelembe vették az adott ország GDP-jét, a mezőgazdaság arányát a teljes gazdaságon belül. Az arányok így 0-40 százalék között mozognak. Bulgáriának például 0 százalékkal kell csökkenteni a kibocsátást, míg Svédországnak és Luxemburgnak 40 százalékkal.

Németországnak 38, Franciaországnak és Nagy-Britanniának 37, Hollandiának és Ausztriának pedig 35 százalékkal kellene mérsékelniük 2030-ig az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a 2005-ös szinthez képest.

A skála másik végén Lettország (9), Lengyelország, Magyarország, Horvátország (7-7-7), valamint Litvánia (6) és Románia (2) található.

Várhatóan nagy viták lesznek erről az országok között, a bizottsági javaslatot még a tagállami kormányoknak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik