Tudomány

USA: kormánydöntés az üvegházhatású gázok ellen

Baróthy Zoltán

2010. 04. 02. 15:59

Egy új szabály értelmében 2012 és 2016 között 30 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kerülne a járművekből a levegőbe az Egyesült Államokban.

Az amerikai kormányzat először tesz konkrét lépéseket a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok visszaszorítására azzal, hogy 2012-től szabályozza az autók és teherautók által kibocsátható káros anyagok mennyiségét.

A szabályozás lényege olyan új normák bevezetése az amerikai autógyártásban, amelyek révén 2016-tól az autók teljes élettartamuk során 3000 dollárnyi üzemanyaggal kevesebbet fogyasztanának, és ezáltal több milliárd tonnával kevesebb üvegházhatású gáz szennyezné a levegőt. Az autógyártók és a kormány megállapodása alapján az olcsóbb fogyasztás fejében az autók ára mintegy 1000 dollárral emelkedne.

A környezet megóvásáért felelős Environmental Pollution Agency (E.P.A) most a nagyüzemi gázkibocsátási szabályozáson dolgozik, amely az egész amerikai gazdaságra hatással lesz, és amely az E.P.A képviselői szerint legkorábban jövőre léphet életbe, feltéve ha túljut a törvényhozáson, valamint az államok kormányaival és az ipari lobbikkal való egyeztetéseken.

Lisa P. Jackson, az E.P.A. munkatársa szerint az új járműveket érintő szabály a fogyasztóknak pénzt spórol meg, és egyben új autógyártási technológiák fejlesztését ösztönzi. Személyautók, kisbuszok és sportautók esetében ez kisebb és az üzemanyagot hatékonyabban égető motor, könnyebb alkatrészek, energiatakarékosabb légkondicionáló berendezések és a hét-nyolc fokozatos automata sebességváltók elterjedését jelentheti.

A szabályok bevezetése az elkövetkezendő öt évben mintegy 52 milliárd dollárt emészt majd fel, ám az USA új környezetvédelmi programja hosszú távon 240 milliárd dolláros megtakarítást hozhat, amely az üzemanyag-spórolásból, a szennyezés visszaszorításából és az olajimport csökkenéséből adódik össze.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.