Tudomány

USA: kormánydöntés az üvegházhatású gázok ellen

Egy új szabály értelmében 2012 és 2016 között 30 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kerülne a járművekből a levegőbe az Egyesült Államokban.

Az amerikai kormányzat először tesz konkrét lépéseket a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok visszaszorítására azzal, hogy 2012-től szabályozza az autók és teherautók által kibocsátható káros anyagok mennyiségét.

A szabályozás lényege olyan új normák bevezetése az amerikai autógyártásban, amelyek révén 2016-tól az autók teljes élettartamuk során 3000 dollárnyi üzemanyaggal kevesebbet fogyasztanának, és ezáltal több milliárd tonnával kevesebb üvegházhatású gáz szennyezné a levegőt. Az autógyártók és a kormány megállapodása alapján az olcsóbb fogyasztás fejében az autók ára mintegy 1000 dollárral emelkedne.

A környezet megóvásáért felelős Environmental Pollution Agency (E.P.A) most a nagyüzemi gázkibocsátási szabályozáson dolgozik, amely az egész amerikai gazdaságra hatással lesz, és amely az E.P.A képviselői szerint legkorábban jövőre léphet életbe, feltéve ha túljut a törvényhozáson, valamint az államok kormányaival és az ipari lobbikkal való egyeztetéseken.

Lisa P. Jackson, az E.P.A. munkatársa szerint az új járműveket érintő szabály a fogyasztóknak pénzt spórol meg, és egyben új autógyártási technológiák fejlesztését ösztönzi. Személyautók, kisbuszok és sportautók esetében ez kisebb és az üzemanyagot hatékonyabban égető motor, könnyebb alkatrészek, energiatakarékosabb légkondicionáló berendezések és a hét-nyolc fokozatos automata sebességváltók elterjedését jelentheti.

A szabályok bevezetése az elkövetkezendő öt évben mintegy 52 milliárd dollárt emészt majd fel, ám az USA új környezetvédelmi programja hosszú távon 240 milliárd dolláros megtakarítást hozhat, amely az üzemanyag-spórolásból, a szennyezés visszaszorításából és az olajimport csökkenéséből adódik össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik