Gazdaság
Vác, 2011. november 3.
Beliczay Barbara 35 éves orvos napi bevásárlást intéz, miután befejezte munkáját a váci Jávorszky Ödön Kórházban. Havi 160 órás kórházi állása mellett havonta 200 órában háziorvosi ügyeletet lát el a Dunakanyar több településén, munkaszüneti napokon. A Magyar Rezidens Szövetség szerint eddig 2500 orvos és rezidens helyezte letétbe felmondását, amellyel bérük és munkakörülményeik rendezését szeretnék elérni.
MTI Fotó: Beliczay László

Durván megdrágult a cukor júniusban

24.hu
24.hu

2016. 07. 08. 10:50

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Az adat megfelel az elemzői várakozásoknak.
Korábban a témában:

Mi lett olcsóbb, és mi drágult egy év alatt?

Júniusban az üzemanyagok ára jelentősen, 10,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten, az élelmiszerek átlagosan 0,4 százalékkal kevesebbe kerültek, mint egy évvel azelőtt. A legnagyobb mértékben a dohányáruk drágultak 4,4 százalékkal, a szeszes italok viszont a sör 1,3 százalékos árcsökkenése miatt 0,5 százalékkal olcsóbbak lettek.

A szolgáltatások 1,6 százalékkal drágultak a külföldi üdülések árának 8,4 százalékos emelkedése miatt, és 6,4 százalékkal emelkedtek a lakbérek is éves összehasonlításban.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: két ellentétes hatás alakította a júniusi éves adatot. Az idényáras élelmiszerek ára nőtt a szezonalitásnak megfelelően, az üzemanyagok ára pedig csökkent az előző évhez képest.

Az éves maginfláció szezonálisan kiigazított értéke 1,2 százalék volt júniusban a májusi 1,3 százalék után. A havi mutató 0,1 százalékon állt júniusban, csakúgy, mint egy hónappal ezelőtt.

Legek

Az élelmiszerek átlagos árcsökkenésén belül a sertéshús ára 17,2, a sajté 8,1, a tejé 6,5 százalékkal csökkent, a cukoré 24,1, az étolajé 7,1, az idényáras élelmiszereké – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 5,0 százalékkal nőtt.A tartós fogyasztási cikkek 0,7 százalékkal drágultak egy év alatt átlagosan, ezen belül a használt autók 7,4 százalékkal drágultak, míg az újakért csak 0,4 százalékkal kellett többet fizetni, az audio- és videokészülékek 2,3 százalékkal drágultak, de a számítógépek és telefonok 3,7 százalékkal olcsóbbak lettek, mint tavaly júniusban.

A ruházkodási cikkek 0,5 százalékkal drágultak.

Egy hónap alatt

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,2 százalékkal emelkedtek az árak átlagban júniusban. Az emelkedés az előző hónaphoz viszonyítva már 4 hónapja jellemző.

Májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal mérséklődött, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek – a burgonya, a friss zöldség, a gyümölcs – 3,3 százalékos árcsökkenésének következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal mérséklődött. A sertéshús 1,7, az étolaj 1,6, a liszt 1,0, a cukor 0,9 százalékkal drágult. Az üzemanyagokért 3,2 százalékkal kellett többet fizetni, mint májusban. A szolgáltatások ára 0,3, ezen belül a külföldi üdülési szolgáltatásoké 5,7 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkek ára 0,1 százalékkal emelkedett.

Az első fél évben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek.

Elemzők: továbbra sincs inflációs nyomás a gazdaságban

Továbbra sincs inflációs nyomás a gazdaságban, így az év egészében átlagosan 0,6-0,7 százalékos áremelkedés lehet – közölték az MTI-hez pénteken megküldött kommentárjaikban pénzügyi elemzők. Ezzel együtt a monetáris politikai kilátások változására sem számítanak, az alapkamat tartósan alacsony maradhat.

Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője kommentárjában trendváltozásra sem a szolgáltatásoknál és tartós fogyasztási cikkeknél, sem pedig a teljes árindexet tekintve nem számít, a korábbival megegyező becslésük szerint júliusban még előfordulhat negatív év/éves árindex, majd fokozatos emelkedés következhet, az év végén már 1 százalék fölött. Az éves átlag 0,6 százalék közelében alakulhat, a júniusi szám alapvetően nem módosítja az inflációs kilátásokat – írta.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője közölte, hogy júniusban a meglepetést leginkább az élelmiszerárak visszaesése okozta. A maginfláció 1,2 százalékra mérséklődött az előző havi 1,3 százalékról, ami azt tükrözi, hogy a jelentős béremelkedések ellenére továbbra sincs inflációs nyomás a gazdaságban. Az elemző idén 0,7 százalékos inflációra számít, de nem zárta ki, hogy némileg elmarad ettől.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is azt emelte ki, hogy várakozásainak megfelelően alakult a júniusi mutató, idén átlagosan 0,6 százalékos inflációra számít.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.