Gazdaság

Jól megugrott a cukor ára

shopping bevásárlás
shopping bevásárlás

A fogyasztói árak májusban átlagosan 0,2 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban – jelentette a KSH. Ezen időszak alatt jelentős mértékben csökkent az üzemanyagok ára. A legnagyobb mértékben a fogyasztási főcsoportok között a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

12 hónap alatt, 2015. májushoz viszonyítva:

Az élelmiszerek ára összességében nem változott. Ezen belül a cukor ára 19,7, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 8,9, az étolajé 7,9 százalékkal nőtt, a sertéshús ára 18,5, a tejé 7,7, a sajté 6,9 százalékkal csökkent. (Ilyen mértékű cukorár-emelkedés több éve nem volt már.) A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,2, a szolgáltatások 1,3, a tartós fogyasztási cikkek 0,8, a ruházkodási cikkek 0,3 százalékkal drágultak.

Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,3, ezen belül a járműüzemanyagokért 11,9 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A háztartási energia ára 0,1 százalékkal csökkent.

infláció

1 hónap alatt, 2016. áprilishoz viszonyítva:

A fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára 0,3 százalékkal nőtt, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs 3,2 százalékos drágulásának következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal mérséklődött. A sajt ára 2,3, a tejé 1,1, a kenyéré 0,7 százalékkal csökkent.

A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 1,1 százalékkal az egyéb cikkek drágultak, ezen belül a járműüzemanyagokért 2,7 százalékkal kellett többet fizetni. A ruházkodási cikkek ára 0,7, a szeszes italok, dohányáruké 0,4 százalékkal nőtt. A szolgáltatások és a háztartási energia ára egyaránt 0,1 százalékkal mérséklődött. A tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Az év első 5 hónapjában az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek.

infláció_1

Nem okozott meglepetést

Az adat megfelel a várakozásoknak: londoni pénzügyi elemzők zéró közeli, kis mértékben negatív tartományba várták az éves inflációs rátát májusban, a belépő éves bázishatások miatt. Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: a csökkenés oka, hogy az élelmiszereknél és az üzemanyagoknál áprilishoz képest emelkedtek ugyan az árak májusban, de kisebb mértékben, mint egy évvel ezelőtt.

Várakozásainkkal összhangban -0.2% volt az inflációs ráta májusban – írták az Erste elemzői. A maginflációs mutató, amely kiszűri a gyakran változó termékek hatását, 1,3% volt. A maginfláció tavaly április óta stabilan 1,2 és 1,5% között mozog. Tavaly májushoz képest drágultak a szeszes italok és dohányáruk, a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások, ezzel szemben az élelmiszerek ára változatlan maradt, az üzemanyag pedig olcsóbbá vált. Ha a havi árváltozásokat tekintjük, akkor egyértelműen látszik, hogy drágulnak a feldolgozatlan élelmiszerek, mint például a cukor, a burgonya, illetve március óta újra folyamatosan drágul az üzemanyag is – tették hozzá.

Úgy vélik, hogy augusztusban térhet vissza a pozitív tartományba az inflációs ráta, és az év egészében átlagosan 0,6% lehet a pénzromlás üteme. A 2017-es évben az áfacsökkentésnek köszönhetően visszafogottabb ütemben gyorsulhat az inflációs ráta, átlagosan pedig 2% lehet jövőre az infláció Magyarországon.

NGM kommentár

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az árak stabilitása hozzájárul a bérek és a nyugdíjak értékállóságához. Vagyis nő a háztartások által elkölthető jövedelem, amely a fogyasztás élénküléséhez és a gazdaság fellendüléséhez vezet.

Hozzátették azt is: az elmúlt időszak statisztikai adatsorai rendre azt mutatják, hogy a magyar gazdaságot immár tartósan visszafogott inflációs környezet jellemzi. Míg 2010-ben a fogyasztói árak majd 5 százalékkal emelkedtek, addig a több lépcsőben végrehajtott rezsicsökkentésnek köszönhetően 2013-ban csak 1,7 százalék, majd 2014-2015-ben már nulla százalék körül alakult ez a mutató, azaz sikerült megőrizni a forint vásárlóértékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik