Gazdaság

Kevés pénzt hagynak a környezetvédelemre

Szelektiv-hulladekgyujtes(430x286)(1).jpg (szelektív hulladékgyűjtés, )
Szelektiv-hulladekgyujtes(430x286)(1).jpg (szelektív hulladékgyűjtés, )

Évente tízmilliárdokat fizetünk környezetvédelmi termékdíjra a megvásárolt termékek csomagolóanyagában, a műanyag zacskókban, palackokban, elektronikai eszközökben, vagy például a gumiabroncsokban, csak nem arra, amire ígérte a kormánypárt.

Az elmúlt öt év költségvetéseiből egyértelműen kiderül, hogy a termékdíjból beszedett pénzeknek nagyjából csak 20 százalékát fordította a hulladékgazdálkodás támogatására a kormány, a többi elfolyik más kiadásokra – írta szerdai számában a központi költségvetésekre hivatkozva a Világgazdaság.

Nem ezt ígérte a kormány

A lap emlékeztetett: a 2011-ben elfogadott termékdíjról szóló törvény azzal a deklarált céllal született, hogy a befolyó pénzből finanszírozzák a hulladékok hasznosítását, megelőzzék és csökkentsék a környezetszennyezést. A kormány ezért egy jókora díjemeléssel, 2012-től több mint kétszeresére növelte a termékdíjköteles termékek utáni összbevételt és átszabta a hulladékhasznosítás teljes rendszerét. Azóta nem lehet például ingyen osztogatni a boltban műanyag zacskókat – írták.

Az idei költségvetési törvényben több mint 63 milliárd forint, a jövő éviben 69 milliárd forint bevételre számít a kormánykörnyezetvédelmi termékdíjból, de ebből csak 12,75-12,75 milliárd forinttal támogatja a hulladékgazdálkodást – derül ki a lap által közölt adatsorból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik