Gazdaság

Kezébe venné az állam a termékdíjat

A termékdíjtörvény tervezete elvileg még egy titkos munkaanyag, de a gazdasági szféra szereplői között már terjed.

Országos állami szervezet koordinálná a termékdíjjal kapcsolatos tevékenységet, az ellenőrzést a vámhatóság végezné – derül ki a termékdíjtörvény tervezetéből, amely elvileg még egy titkos munkaanyag, de a gazdasági szféra szereplői között már terjed.

A dokumentum alapján termékdíjat a gumiabroncs, a csomagolás, az egyéb kőolajtermékek, az akkumulátor, a reklámhordozó papír és az elektromos és elektronikai berendezés után kell fizetni.

Kereskedelmi csomagolás esetén például műanyag használatakor (kivéve a műanyag bevásárló-reklám táskát) 350, műanyag bevásárló-reklám táska után 1900, üveg után 30 forintot kell fizetni kilogrammonként a munkaanyag szerint. Társított csomagolás esetén rétegzett italcsomagolás után 450, egyéb csomagolás után 700, fém után 1150, egyéb anyagok után 2.200 forint a termékdíj kilogrammonkénti tervezett összege. A kereskedelmi csomagolásnál levonható termékdíj mértéke ugyanakkor 2010-ben 70, 2011-ben 65, míg 2010-ben 62 százalék a munkaanyag alapján.

A termékdíjat a termékdíj-köteles termék első belföldi forgalomba hozója vagy saját célú felhasználója, belföldi előállítású egyéb kőolajtermék és reklámhordozó papír esetében az első belföldi forgalomba hozó első vevője, bérgyártás esetén a termékdíj-köteles termék bérgyártatója fizeti meg a tervezet szerint.

Amennyiben jogszabály másként nem rendelkezik, a vámhatóság jár el a termékdíjjal kapcsolatos adatok ellenőrzése során. A vámhatóság tartja nyilván a termékdíjkötelezettet, aki a termékdíjköteles termékkel végzett tevékenységét külön jogszabály szerint köteles a vámhatóságnál bejelenteni – derül ki a munkaanyagból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik