Gazdaság

Maradt az alapkamat, mindenki a Brexitre figyel

kamat (százalék, )
kamat (százalék, )

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően, változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot,

így az most is 0,9%-on áll.

A magyar jegybank számára kiemelten fontos a mostani kamatmeghatározó ülésen tárgyalt, negyedéves inflációs jelentés. A márciusi jelentés alternatív forgatókönyvei szerint a külső monetáris politikai környezet a vártnál lazább lehet, azaz a másik fontos kérdés a magyar jegybank számára is, hogy mikor következik be az első kamatemelés az Egyesült Államokban. A júniusi esélyeket elmosta a májusban bekövetkezett visszaesés az amerikai foglalkoztatottságban és az egyre jobban erősödő félelmek a Brexittel kapcsolatban.

Mi történik, ha csütörtökön a britek az elszakadás mellett teszik le a szavazatukat? Vajon előfordulhat-e olyan helyzet, melyben a magyar jegybanknak váratlanul a kamatemelés eszközéhez kell nyúlnia?

Az Equilor szerint ennek esélye kizárható, a deviza mértékek között maradó gyengülése a jegybanki és kormányzati célokat is támogatja, a hirtelen megingásokat pedig kisebb intervenciókkal, illetve az EKB hátterével stabilizálhatja a jegybank. A magasabb magyar hozamokat pedig az első hatások elmúlásával, a zéró kamatkörnyezetben sok befektető kötvényvételekre használhatná fel.

Ha érdekli a téma, olvassa el a cikkünket a magas adósság és a defláció okozta félelmekről, és hogy mit tehetnek ez ellen a jegybankok >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik