Gazdaság

Egyenesen szárnyal a magyar ingatlanpiac

Idén az európai lakáspiacok lendületbe jöttek. Míg a korábbi években a megosztottság jellemezte a kontinenst, most az európai lakáspiacok polarizáltsága fokozatosan csökkent. Gyengélkedő piacot csak ott találni, ahol a gazdaságpolitikai nehézségek az egész országot megbénítják.

2015-tel összehasonlítva idén még több országban következett be a trendforduló, és indultak növekedésnek az árak. A nehézségeket nemrégiben leküzdők között van Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia. A korábban is a ciklus tetejéhez közelítő országok piacai növekedtek az elmúlt egy év során, vagyis negatív fordulat sem Ausztriában, sem Németországban, sem pedig az Egyesült Királyságban nem következett be.

A ciklus pozitív tartományában tartózkodó államok közül többek esetében a piac szárnyalása figyelhető meg, ezek közé tartozik hazánk, Svédország és Írország is. Néhány kivételes országban ugyanakkor még mindig nem tért magához a lakáspiac.

Egyes helyeken ugyan nagyon közelinek tűnik a fordulópont, de a lengyel, valamint a francia piac is inkább helyben jár, a súlyos gondokkal küzdő Görögországban az árak továbbra is csökkennek. A teljes elemzés a videóban tekinthető meg, Kappéter Béla, az FHB Bank főmunkatársa foglalta össze az európai ingatlanpiaci részleteket növekedési csoportonként, valamint az építőipar, a jövedelmi viszonyok, a jelzáloghitelezés és a gazdasági növekedési kilátások tükrében.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik