Gazdaság

A brit közgazdászok maradnának az EU-ban

Szerintük a Brexit akár évtizedekig érezhető, súlyos károkat okozna a brit gazdaságnak.

Az Ipsos MORI közvélemény-kutató 639 közgazdászt kérdezett meg, akiknek 88 százaléka azon a véleményen volt, hogy Nagy-Britannia esetleges távozása az Európai Unióból legalább a következő öt évben károsítaná a brit gazdaság növekedési kilátásait. A válaszadók 82 százaléka szerint a Brexit a brit háztartások jövedelmére közvetlenül is negatív hatást gyakorolna.

A felmérésbe bevont szakértők 57 százaléka súlyos reálgazdasági visszaesést is valószínűsít Brexit esetére: ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, a brit hazai össztermék (GDP) 3 százaléknál nagyobb mértékben csökkenne a következő öt évben. Mindössze 5 százalék volt azon a véleményen, hogy a Brexit kedvező gazdasági hatásokkal járna.

A válaszadók csaknem háromnegyede szerint a negatív gazdasági következmények nemcsak a Brexit utáni első öt évre korlátozódnának: az így vélekedő 72 százalék 10-20 évig elhúzódó negatív növekedési hatást sem tart kizártnak. A brit közgazdászszakma borúlátó véleménye egybeesik a brit kormány álláspontjával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik