Nagyvilág

Már a konzervatív szavazók többsége is azt szeretné, hogy a britek az EU-ban maradjanak

Downing street 10 (miniszterelnökség, nagy britannia, london, )
Downing street 10 (miniszterelnökség, nagy britannia, london, )

A legújabb felmérés szerint már a kormányzó brit Konzervatív Párt szavazótáborának többsége is azt szeretné, hogy Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként az Európai Unió maradjon.

Az ORB közvélemény-kutató cég kedden kimutatta, hogy a részvételüket biztosra mondó választók 55 százaléka támogatja Nagy-Britannia további EU-tagságát, a kilépésre 42 százalék szavazna.

A The Daily Telegraph a kilépés támogatottságának “összeomlásáról” ír. A lap kiemeli azt is, hogy ez különösen a konzervatív szavazók, a férfiak és a 65 éven felüliek körében tapasztalható. Mindhárom választói csoport többsége még márciusban is a Brexitet támogatta, vagyis azt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból, mára azonban mindhárom csoporton belül többségbe kerültek a brit EU-tagságot pártoló szavazók.

A Konzervatív Párt választóinak 60 százaléka márciusban azt mondta, hogy a Brexitre kíván voksolni a népszavazáson, és 34 százalékuk támogatta a bennmaradást, az új felmérés szerint viszont most már 57 százalékuk azt tervezi, hogy a további brit EU-tagságra szavaz, és 40 százalékuk voksolna a kilépésre.

Az időskorú lakosságon belül, akik korábban a Brexit legelkötelezettebb híve volt, ma már szintén a többség, 52 százalék pártolja a bennmaradást és 44 százalék a kilépést. A férfi választók körében az EU-pártiak aránya 55 százalék, a Brexit-táboré 42 százalék.

Az utóbbi hetekben más országos felmérések is az EU-párti szavazótábor jelentős előnyét mutatták.

A közvélemény-kutatók egybehangzó kimutatásai szerint a lakosság elsősorban a Brexit gazdasági kockázataitól tart, és e kockázatokra – a nemzetközi pénzügyi szervezetek mellett – a brit kormány is rendre felhívja a figyelmet. A brit pénzügyminisztérium épp e héten nyilvánosságra hozott legújabb tanulmánya szerint mély recessziót okozhatna a brit gazdaságban, ha Nagy-Britannia a népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik