Gazdaság
Budapest, 2015. március 24.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (b) érkezik a monetáris tanács kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatóra Budapesten, az MNB épületében 2015. március 24-én. Mögötte Balog Ádám (b2) és Windisch László, az MNB alelnökei.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Tök rendesek Matolcsy alapítványai: a Pallas Athéné önként betartaná a törvényt

24.hu
24.hu

2016. 05. 13. 10:43

Korábban a témában:

A Pallas Athéné Alapítványok önkéntesen kérelemmel fordultak pénteken a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB), amelyben kérik az eddigi gyakorlatuk felülvizsgálatát és egyben indítványozzák az ajánlatkérői státuszukkal kapcsolatos döntéshozatalt – közölték az alapítványok pénteken az MTI-vel.

Kérelmüket az alapítványok azzal indokolták, hogy az ajánlatkérői minőség megítélésével kapcsolatban kialakult vitás helyzet megnyugtató rendezése érdekében fordultak a döntőbizottsághoz.

Közleményükben azt írták: a Pallas Athéné Alapítványok álláspontja szerint az Alkotmánybíróság március 31-i döntése szükségessé teszi az eddigi beszerzési gyakorlatuk felülvizsgálatát, és mivel az alapítványok a törvények előírásai szerint járnak el, szükségszerűnek érzik, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálja meg és hozzon döntést az eddig gyakorlatukkal és a jövőbeni beszerzési tevékenységükkel kapcsolatban.

Az Ab márciusban államfői indítványra megállapította, hogy az MNB alapítványai közpénzt kezelnek, azok nem vesztették el közpénz jellegüket. Az átláthatóság és a közélet tisztasága érdekében a nyilvánosság előtt elszámolással tartoznak. Továbbá csak feladataival összhangban hozhat létre gazdasági társaságot, alapítványt, így az általa nyújtott vagyoni hozzájárulás nem veszíti el közpénz jellegét.

Ha kiderül, hogy az MNB alapítványai elmulasztottak közbeszerzés kiírni a nagyobb kiadásaikra, akkor legfeljebb a közbeszerzések értékének 15 százalékának megfelelő összegre bírságolhatják őket, plusz semmissé válik a szerződés. Ha egyáltalán eljut idáig az ügy.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.