Gazdaság

10 százalékkal is emelkedhet a minimálbér jövőre

Már a jövő kedden tárgyalhatnak a 2017-től érvényes minimálbérről a kormány, a szakszervezetek és a munkaadók képviselői a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülésén – értesült a Magyar Hírlap. Ami bizonyos: az emelés mértéke jóval meghaladhatja a kalkulált 1 százalékos inflációt.

Ki mennyivel emelne?

A lapnak a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Cseresnyés Péter azt mondta: a jövő évi inflációt jelentősen meghaladó minimálbér-emeléssel kalkulál a kormány.

A Munkástanácsok a minimálbér összegét a mai 111 ezerről 122 ezer forintra emelnék jövőre, hogy a mintegy nettó 78 ezer forintos összeg közelítsen a létminimumhoz. Kilenc-tíz százalékkal növelnék a szakmunkás-bérminimumot is, ami jelenleg 129 ezer forint.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára konkrét számokról nem kívánt nyilatkozni. Dávid Ferenc a lapnak annyit elárult: a nettó kereseteknek követniük kell az inflációt jövőre is, a GDP-növekedésből pedig a versenyszféra munkavállalói is részesülnek majd.

Az államtitkár bízik abban, hogy június első felére a munkáltatók és a szakszervezetek a 2017-es garantált bérminimum mellett megállapodnak az országos bérajánlás mértékéről is. Ez utóbbi az idei évre nem sikerült, és nem volt számszerű bérajánlás sem. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik