Pénzügy

Hamarosan béremelés jöhet – elemzői reakciók Varga bejelentésére

minimalber(210x140).jpg (Array)
minimalber(210x140).jpg (Array)

Varga Mihály szerdán több részletét is elárulta a 2017-es költségvetésnek. Azóta megindultak a számítások, hogy az áfacsökkentések és a kilátásba helyezett béremelések mennyibe kerülhetnek az államnak – írta a Portfólió.

Az elemzők emlékeztetnek arra, hogy a költségvetés alapvető folyamatai nagyon kedvezőek: a gazdaság ciklikus pozíciója, a gazdaságfehérítő intézkedések és a csökkenő kamatkiadások miatt. Már korábbi elemzésükben rámutattak arra, hogy a kedvezőbb költségvetési helyzetet elkezdheti kihasználni a kormány és ez most be is következett a mostani Varga-bejelentések alapján.

Az OTP elemzői eredetileg azzal kalkuláltak, hogy 2017-ben a GDP 1,3%-a lehet a költségvetés hiánya. A bejelentett intézkedések hatása:

  • Az áfacsökkentések hatására az adóbevételek jövőre 60 milliárd forinttal csökkenhetnek. Ezt a közvetlen hatást a másodkörös hatások 10-15 milliárd forinttal csökkenthetik, mivel magasabb lesz a fogyasztás és a gazdasági növekedés is. Az áfacsökkentés miatt GDP-arányosan a bevételek 0,2 százalékponttal lehetnek alacsonyabbak.
  • Az otthonteremtési támogatásra közben 100 milliárd forinttal több mehet, ami további 0,2 százalékpontot ad hozzá a deficithez.

Közben a kormány viszont 2,4%-ra emeli a költségvetés hiányát. Vagyis tekintettel a 2,4%-os hiánycélra és az OTP 1,7%-os deficitprognózisára, mintegy 0,7 százalékpontnyi további mozgástér áll a kormány rendelkezésére 2017-ben.

Ez lehetőséget teremt a kilátásba helyezett béremelésekre. Innentől kezdve a kormány döntése, hogy ezt a mozgásteret mennyiben használják ki, írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik