Gazdaság

Minimálbér – megvan, mennyivel emelkedhet jövőre

minimalber(210x140).jpg (Array)
minimalber(210x140).jpg (Array)

Az ideihez hasonlóan öt százalékkal, azaz nettó 3700 forinttal emelkedhet jövőre a minimálbér – szakszervezeti források szerint legalábbis ez olvasható ki a költségvetés bevételnövekedési mértékéből, írta a Népszabadság. Hogy milyen emelést terveztek a költségvetésben az adóbevételeknél, arról itt olvashat.

Az érdekképviseletek kevesellték a büdzsében kódolt emelés mértékét, attól tartanak ugyanis, hogy értelmét veszíti a szociális partnerek közötti érdekegyeztetési folyamat. A szakszervezetek azt szeretnék, ha a minimálbér 2018-ra elérné a bérminimumot. Amihez az évi 5 százalékos emelés kevés. Tavalyhoz képest az idei emelés is ennyi volt.

Tavaly csak késő ősszel kezdődtek a bértárgyalások, most viszont a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) a következő napokban összeül, és a konzultáción minden bizonnyal a minimálbér is napirendre kerül. A kérdés persze most is az, hogy a kabinet hajlandó-e majd engedni a célszámokból, hiszen a minimálbér nagyobb mértékű emelése jelentős mértékben érintheti a költségvetési szféra kiadásait is.

A szakszervezetek a lap szerint sérelmezik azt is, hogy a napokban bemutatott büdzsé fő számait ismét egyeztetés nélkül állapították meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik