Gazdaság
Image: 73484206, Görbe tükröt tartó tüntetést szervezett a budapesti Nyugati térre a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a 4K! - Negyedik köztársaság. Ötven politikusnak öltözött, transzparenssel felvértezett aktivista vett részt a tüntetésen., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Az adócsökkentés költségvetése? Hiszen megint több adóbefizetést várnak tőlünk!

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2016. 04. 27. 19:28

Korábban a témában:

A 2017. évi tervezet az adócsökkentés költségvetése lesz – mondta Varga Mihály már többször is, kedden a benyújtáskor pedig szintén többek között ezt a szlogent ragasztotta a büdzsére. Amiben ha úgy vesszük, igaza van, hiszen (bár az adótörvényt még nem nyújtották be, de) mint bejelentette, csökken az alapvető élelmiszerek áfája (január elsejétől 5 százalék lesz a tej, a baromfi és a tojás áfája), valamint az éttermi szolgáltatásoké 27-ről 18 százalékra és hasonló mértékben az internet-hozzáférésé.

Az szja kulcsa marad 15 százalékos.

Oké, lesz adócsökkentés.

De ha közben megnézzük, milyen adóbevételeket tervezett Varga Mihály a jövő évi költségvetésben, kiderül, hogy összességében több befizetést vár a magánszemélyektől és a vállalkozásoktól jövőre a kormány, mint amennyit idénre terveztek.

Igaz, ahogy ígérték, kevesebb bankadót kell fizetniük a pénzintézeteknek, és játékadóból is kevesebbet várnak. De majdnem megduplázták pl. a társasági adóra vonatkozó elvárást, evából is többet várnak, akárcsak katából vagy reklámadóból.

Forrás: 24.hu/ Besenyei Violetta

A fogyasztási adóknál az áfacsökkentés miatt jócskán visszavették a tervezetet, és minimálisan a távközlési adónál is, viszont jövedéki adóból és pl. tranzakciós illetékből megint csak többet várnak.

A lakosság költségvetési befizetésin belül egyedül a gépjárműadó-bevételi elvárás nem emelkedett, az szja, illetékek, és egyéb adók során több szerepel, mint amennyit idénre terveztek.

Összességében több bevételt várnak a jövedelemadókból, a szociális hozzájárulási adókból és járulékokból, a bérhez és fogyasztáshoz kapcsolódó adókból és a vagyoni típusú adókból is. Egyedül a termékek és szolgáltatások adóinál írtak kevesebbet (itt jelentkezik az áfacsökkentés). Összességében pedig az adócsökkentés költségvetése 114 milliárd forinttal több adóbevételt tervez jövőre, mint amennyit az idei évre beállítottak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.