Gazdaság

A vasárnapi boltzár vége: a hosszított nyitva tartás azért megmaradhat

24.hu
24.hu

2016. 04. 21. 12:20

Az egész ország nagyon kíváncsi rá, hogy végül mi lesz a vasárnapi nyitvatartás böjtje.
Korábban a témában:

2016. április 11-én a magyar kormány benyújtotta javaslatát a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvény visszavonására, a javaslatot április 12-én a parlament megszavazta, így április 17-én vasárnap már újra is nyithattak az üzletek országszerte.

A jelenlegi döntés alig egy évvel később született, mint hogy tavaly márciusban életbe lépett a boltzárról szóló törvény, és feltehetően következménye annak is, hogy a sokak által kritizált szabályozás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezés szabad utat kapott.

Nem tudtak megbirkózni a vasárnap hiányával

A CBRE iparági tapasztalatai szerint a kiskereskedelem szereplői határozottan támogatják a törvény visszavonását. A CBRE az elmúlt 12 hónapban a kiskereskedelem erős bővülését és a nagy budapesti plázák jelentős forgalom-növekedését tapasztalta, mindazonáltal a nagy bevásárlóközpontok pénteken és szombaton saját kapacitásaikon túl működtek. Ez egyértelmű bizonyítéka volt annak, hogy Budapest kiskereskedelmi infrastruktúrája nem tud megbirkózni a kereslet vasárnapról más napokra történő elmozdulásával.

Szakértőinek vélemény – bővülés várható

„A szórakoztató szolgáltatásokkal rendelkező bevásárló-központokat sújtotta leginkább a boltzár, mert vasárnap hagyományosan a második legforgalmasabb napja a hétnek. A törvény visszavonása várhatóan tovább erősíti mind a kereskedők forgalmának, mind a látogatók számának növekedését 2016 során és több, a boltzárok okozta operatív problémát is megold.” – mondta Kákosy Zsolt, a cég ingatlanvagyon-kezelési üzletágának vezetője.

„Budapest bevásárló-utcáin lévő üzletekben a külföldi turisták vásárlásai a forgalom 50-90 százalékát jelentik. Arra számítunk, hogy a Budapestre érkező turisták számának egyenletes növekedése mellett a kereskedők forgalma és a vásárlók száma is bővülni fog a vasárnapi nyitva tartás visszatérésével. Hasonló bővülés várható a nyaralóközpontokban is.” – mondta Csörgő Anita, a cég kiskereskedelmi ingatlanokért felelős vezetője.

A prosperáló bevásárló-központok valószínűleg visszatérnek a korábbi nyitvatartási rendhez, azonban pénteki és szombati hosszított nyitva tartás várhatóan a jövőben is megmarad, mivel igen népszerűnek bizonyult. A kevésbé látogatott központok esetében viszont a rövidebb vasárnapi nyitva-tartás eredményezheti az optimális hatékonyságot. – tette hozzá Koroknai Szabolcs bevásárlóközpontokért felelős vezető.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man with hands clasped together
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.