Gazdaság
This illustration picture taken on February 12, 2016 in Paris shows several 500 Euro notes displayed in an arrangement. 
The European Central Bank will take a decision soon on whether to keep printing 500-euro banknotes, with the arguments for doing so becoming "less and less convincing", a top-ranking official said on February 11, 2016. / AFP / MIGUEL MEDINA

Arrivederci, adieu, auf wiederschauen 500 eurós bankjegy!

24.hu
24.hu

2016. 04. 27. 14:43

Úgy döntött az EKB, hogy tökön szúrja a maffiát és kicsinálja az 500 eurós bankjegyet, mert átitatja azt a pénzmosás rákfenéje.
Korábban a témában:

Megpecsételődni látszik az 500 eurós bankjegy sorsa, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsa május 4-én csaknem biztosan úgy dönt, hogy a pénzmosás megnehezítéséért kivonja a forgalomból a legnagyobb címletű bankjegyet.

Mario Draghi, az EKB elnöke többször kijelentette, hogy az 500 euróst “bűnös célokra” használják és a bankjegy “illegális tevékenység eszköze”. Az euróövezeti pénzügyminiszterek februárban világossá tették, hogy “megfelelő intézkedéseket” várnak a bankjegy ügyében.

Kérdés a bankjegy kivonásának menete. Abban a hírek szerint egyetértés van, hogy az 500 euróst az EKB időkorlát nélkül beváltja. Döntésre vár, hogy meddig bocsássák még ki ezt a címletet és meddig legyen törvényes fizetőeszköz, amit mindenütt kötelesek elfogadni.

Több százmilliónyi bankó

Jelenleg 600 millió darab 500 eurós bankjegy van forgalomban, amiket kivonásuk esetén fokozatosan kisebb címletekkel kell pótolni. Egy bankjegy előállítása 8-9 centbe kerül, így az 500 eurós pótlása legjobb esetben is összesen 500 millió eurójába kerülne az euróövezet központi bankjainak.

Sokan kételkednek abban, hogy az 500 eurós eltűnése számottevően megnehezítené a bűnözők tevékenységét. A linzi egyetem árnyékgazdaság-szakértője szerint a pénzmosás többnyire fantomcégeken, “postaláda cégeken” keresztül folyik.

Egész más véleményen van az Europol, az EU bűnüldöző hatósága. Néhány hónapja kiadott elemzésében azt írta, hogy a pénzmosás egyik leggyakoribb eszköze továbbra is a készpénz. Arra is felhívja a figyelmet, hogy az 500 eurósok száma aránytalanul nagy, a forgalomban lévő készpénzállomány egyharmada, 300 milliárd euró jut erre a címletre. Ugyanakkor az 500 eurós bankjegy nem szokványos fizetőeszköz, a legtöbb polgár még nem is találkozott vele. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.