Gazdaság

A 10 legelképesztőbb dolog, amit pénzeltek Matolcsy alapítványai

A Magyar Nemzeti Bank által 260 milliárd forintból létrehozott alapítványok végre nyilvánosságra hozták, mire mennyit költöttek.

Hat alapítvány, nagyjából ezer tétel, ezt végigböngészve válogattunk ki tíz darabot.

Van az a pénz, tényleg, bármire.

  1. A PADA leszerződött az ART-KELIM Békésszentandrási Szőnyegszövő és Kereskedelmi Kft.-vel, szőnyegek legyártására. 280.000 forint négyzetméter áron.
  2. PADA, a PADSP és a PAGEAO a Made in Heiszler Kft.-vel szerződött, 11 irodaszék és 60 tárgyalószék szállítására. 5.668.000 forint értékben.
  3. A PADA Orbán vejének, Tiborcz István volt cégének is adott megbízást. Az Elios feladata a Csónak utcai épület homlokzatának díszkivilágítása. 5.200.000 forintért.
  4. A PAGEO-tól havi egymillió forintot kap egy magánszemély 2014 decembere óta “az Európa és Ázsia határát alkotó régióval kapcsolatos átfogó geopolitikai témájú rendszeres elemzések, riportok készítésére.”
  5. A Frank Digital Kommunikációs Tanácsadó és Szolgáltató Kft. 6.271.500 forintot kapott a PAGEO-tól “A Magyarok a világ élvonalában” című könyv illusztrálására és tördelésére.
  6. A PADMA is fizetett magánszemélynek, 173.000.000 forintot, a “Kecskeméti Főiskola Gazdaságtudományi kar fejlesztése és az egyetemmé válás folyamatának elősegítése és a képzése fejlesztésének eszköz igényéhez” néven.
  7. Egy magánszemély háromszor 1.300.000 forintot kapott a PAGEO-tól, hogy bemutassa egy ruandai tanulmányút keretében a nők politikai részvételét és a szingapúri fejlődési modellt.
  8. Szintén PAGEO-fizetés, szintén magánszemély. Két tételben 3.000.000 forint kelet-afrikai tanulmányútra. Ő a “tanzániai választások nemzetközi politikai következményeit” vizsgálta.
  9. De a PAGEO botswanai és namíbiai folyó terepmunkát is támogatott, 2.000.000 forintért.
  10. 122.000.000 forintot kapott az alapítványoktól a Kairosz Könyvkiadó. Ebből 70.000.000 forint a Sakk és póker című kötet kiadására és fordítására ment el. A könyvet Wiedermann Helga jegyzi, aki Matolcsy kabinetfőnöke volt az NGM-ben és a miniszter gazdasági szabadságharcát örökíti meg. (Az ukrán, román, cseh és lengyel fordításra 40.000.000 forint ment el.)

Mi ez az egész?

Az MNB alapítványai pénteken hozták nyilvánosságra azokat az 5 millió forint feletti egyszeri vagy támogatási szerződéseket, amelyeket 2016. március 31-ig kötöttek.

Nem maguktól természetesen, az Alkotmánybíróság kötelezte erre.

A jegybank alapítványainak költésében elég előnyös helyzetben volt a New Wave cégcsoport, amely a Vs.hu kiadója, és tavaly megvették az Origót a Telekomtól. A New Wave Production, New Wave Media és a cégcsoporthoz tartozó, We Love Budapestet és We Love Balatont kiadó We Love Publishing összesen 642 255 760 forintot kapott az MNB alapítványaitól.

Fun fact: a görög mitológiában Pallas Athéné a bölcsesség, az igazságos háború, a jog, az igazságosság, a művészetek, a kézművesség és a képzés istennője.

A nyitóképen Orbán Viktor kezet fog Matolcsy Györggyel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján, 2016. március 10-én. MTI Fotó, Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik