Gazdaság

139 millió forintnyi szállítmányt próbált eltitkolni egy cég az EKÁER-ben

NAV-ellenorzes(1)(960x640).jpg (Array)
NAV-ellenorzes(1)(960x640).jpg (Array)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az egyik gazdálkodó EKÁER-adatainak, valamint áfabevallásainak elemzése után 52,5 millió forint értékben foglalták le a társaság munkaeszközeit, valamint 4 gépjárművét. A NAV munkatársai a társaság EKÁER bejelentéseinek, áfabevallásainak elemzése után nyomon követték a cég szállítmányait.

Az első ilyen szállítmány a gazdálkodó egyik, éppen lerakodást végző kamionja volt. Kiderült, hogy jelentős az eltérés a bejelentett súly és a ténylegesen szállított súly között. Az ügyvezető ellentmondásos nyilatkozata miatt a társaság telephelyén az adóellenőrök megvizsgálták az értékesítési számlákat, a könyvelést, és ezeket összevetették az EKÁER adataival. Így derült ki, hogy 62 esetben, 139 millió forintnyi szállítmányt nem jelentettek be az EKÁER-be.

A súlyos mulasztások miatt ideiglenes biztosítási intézkedésként a NAV munkatársai lefoglalták a vállalkozás munkaeszközeit (hűtőkamrákat, targoncát, lapmérleget) 51,5 millió forint, továbbá 1 gépjárművét 1 millió forint értékben. Emellett további 3 gépjárművet is lefoglaltak.

A NAV – a preventív jelleggel – folyamatosan ellenőrzi az EKÁER-ben szereplő adatok valóságtartalmát, tovább erősítve ezzel a tisztességes piaci szereplők helyzetét – hangsúlyozta a hatóság közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik