Gazdaság

Rettenetes jövőt vázolt az IMF az EU-ból szabadulni vágyó briteknek

A világgazdaság is belelassulna, a brit meg döglődne, ha a júniusi népszavazáson az Európai Unió ellen döntenek a britek. Nem csak a valutaalap véleménye ez.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint helyi és globális szinten is súlyos gazdasági károkat okozna, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról júniusra kiírt népszavazás után távozna az Európai Unióból. Az IMF kedden nyilvánosságra hozott féléves világgazdasági jelentésének vonatkozó fejezete szerint a referendum önmagában is komoly bizonytalanságot okoz a brit gazdaságban aktív befektetői körben, és ennek máris látszanak a gazdaság aktivitására gyakorolt következményei.

A valutaalap ezért 1,9 százalékra rontotta a brit hazai össztermék (GDP) idei növekedési ütemére adott előrejelzését az eddigi prognózisában szereplő 2,2 százalékról. A szervezet szerint az új előrejelzés is arra vonatkozik, ha a június 23-án esedékes népszavazáson a brit választók többsége a bennmaradásra szavaz, és így Nagy-Britannia az unió tagja marad. Ugyanezt a forgatókönyvet alapul véve az IMF 2017-re 2,2 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban, ez a prognózis nem módosult.

Az IMF szerint a Brexit – vagyis Nagy-Britannia esetleges távozása az EU-ból – a világgazdaság egészét is lassíthatja, és ez visszahatásként még tovább ronthatja a brit gazdaság kilátásait. A Nemzetközi Valutaalap a világgazdaságot terhelő egyik legnagyobb kockázatnak nevezte a Brexit lehetőségét.

A távozáspártiak szerint hülyeség

Matthew Elliott, a kilépés mellett kampányoló legnagyobb brit szervezet, a Vote Leave vezetője az IMF-jelentésre válaszul közölte, hogy a valutaalap korábbi előrejelzései “következetesen tévesnek bizonyultak” Nagy-Britannia és más gazdaságok esetében is. Hozzátette, megítélése szerint semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy az EU-népszavazás kiírása bizonytalanságot keltett volna a brit gazdaság iránt. A brit üzleti szféra és a londoni elemzői közösség azonban az IMF-hez hasonlóan a Brexit súlyos kockázataira hívja fel a figyelmet.

A Brit Iparszövetség (CBI), aminek 190 ezer brit üzleti vállalkozás a tagja, legújabb tanulmányában közölte, hogy az évtized végéig akár százmilliárd font (csaknem 40 ezer milliárd forint) veszteséget is okozhatna a brit gazdaságnak az ország távozása az EU-ból.

Az enyhébb és súlyosabb forgatókönyveket felvázoló 79 oldalas tanulmány szerint – amit a PwC üzleti tanácsadó cég állított össze – Brexit esetén a nominális brit hazai össztermék 2020-ban 3-5,5 százalékkal lenne alacsonyabb, mint ha Nagy-Britannia akkor is az EU tagja lenne. A PwC szerint ez 55-100 milliárd font – háztartásonként 2100-3700 font – közötti nominális gazdasági veszteséget jelentene 2015-ös árfolyamokon számolva.

Menekülnek a befektetők

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) legutóbbi értékelése szerint is rossz a helyzet. A brit állampapírpiacon aktív külföldi portfolió-befektetők tranzakcióinak adatai aggasztó képet mutatnak a folyómérleg-egyenleg rekordszintű hiányának finanszírozása szempontjából is.

A ház szerint a folyómérleg-deficitet a tavalyi negyedik negyedévben – amikor a hiány elérte a GDP 7 százalékát – még gond nélkül finanszírozták a portfolió-beáramlások. Az idei első negyedévben azonban már nehezebb helyzetről árulkodott a brit állampapírok (gilt) piacán zajló folyamatos eladás a külföldi befektetők részéről, és az is, hogy markánsan lassult a brit gazdaságba érkező külföldi működőtőke-beáramlás.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai szerint gyaníthatóan a Brexit lehetőségével összefüggő aggodalom az első számú oka annak, hogy a gilt-piacon tapasztalt tavalyi erőteljes kereslet megfordulni látszik. A cég elemzői idézik a Bank of England – a brit jegybank – kimutatását, miszerint a brit állampapír-piacon az idei első negyedévben mért halmozott nettó kiáramlás elérte a 9,3 milliárd fontot, elsősorban a nem rezidens portfolió-befektetők eladásai miatt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik