Közélet

Offshore cég kaszált Matolcsyék ingatlanvásárlásán

Eiffel Palace (magyar nemzeti bank, matolcsy györgy, offshore, eiffel palace)
Eiffel Palace (magyar nemzeti bank, matolcsy györgy, offshore, eiffel palace)
A jegybank felügyelőbizottsága elhalasztotta a jobbikos delegált által készített jelentés értékelését.

A Magyar Nemzeti Bank ingatlanvásárlásaival foglalkozó vizsgálat vezetője szerint megmagyarázhatatlan, miért kellett Matolcsyéknak egy offshore hátterű cégtől 14 milliárd forintért megvenni az Eiffel Palace-t. Az ötszázezer forint törzstőkével jegyzett eladó cég nagyon jól járt az ügyleten, hárommilliárd forint hasznot tett zsebre – írja a Magyar Nemzet.

Az MNB felügyelőbizottsága elhalasztotta annak a jelentésnek az értékelését és nyilvánosságra hozatalát, melyet Nyikos László, a bizottság Jobbik által delegált tagja készített. Nyikos azt mondta, a többi tag leginkább azzal támadta az értékelést, hogy az túl sokat foglalkozik a jegybanktörvénnyel és annak hiányosságaival, ugyanakkor e nélkül nem érthető meg a jegybank költekezése.

A bizottsági tag visszásnak nevezte, hogy „a nemzet bankja” olyan cég épületének a megvásárlására költött, melynek egyik tulajdonosát Larnacán, másikat a Kis-Antillákon alapították. Hozzátette: az épületet eladó Eiffel Palace Kft. 2014-es pénzügyi beszámolója szerint a Cipruson bejegyzett tulajdonos hárommilliárd forint osztalékot vett ki a cégből. A húsz százalék fölötti tiszta haszon szokatlanul magasnak mondható – mondta Nyikos, aki hozzátette: a magyar jogszabályok értelmében szabálytalanság nem történt, de az emberek erkölcsi érzéke tiltakozik az ilyen ügyletek ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik