Gazdaság
Budapest, 2011. december 15.
Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke részt vesz a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén, a Budapesti Gazdasági Főiskolán.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Nem befelé áramlik a tőke, hanem kifelé megy Magyarországról

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 04. 01. 09:23

A javuló gazdasági számok igazak, de ezzel szemben van egy árnyaltabb oldala is a magyar gazdaságnak. A tőke nem befelé, hanem kiáramlik az országból, a beruházások csökkennek, az építőipart még a CSOK sem tudja beindítani, a közszférában látványosan csökkennek a bérek.

A magyar gazdasági folyamatok jellemzésében továbbra is nagy a különbség. A kormányzat fenntartható növekedést, a GKI viszont csak átmeneti részsikereket lát legfrissebb elemzésében. Vértes András, a szervezet elnöke kameránknak azt mondta, hogy 2016 során is kedvezőek az egyensúlyi mutatók, alacsony a hiány, csökken az államadósság és a külső eladósodottság, de ezzel szemben a gazdaság perspektívája nem kedvező. A szakember szerint Magyarországon az elmúlt hónapokban folytatódott a piacgazdaságot, a jogbiztonságot és az átláthatóságot kiiktató modell felépítése. A kiszámíthatatlan, korrupciógyanús befektetési környezet és a perspektíva hiánya miatt sem a tőke beáramlásában, sem a munkaerő kiáramlásában nem várható fordulat, miközben a közszolgáltatások leépülése folytatódik, a közszféra és a versenyszféra bérei közti szakadék egyre mélyül. Mindez a kedvező makrogazdasági adatok ellenére behatárolja az eredményességet – hívta fel a figyelmet a GKI elnöke.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.