Gazdaság
Merleg(960x640).jpg (Array)

Európai Bizottság: egyensúlyban a magyar gazdaság

24.hu
24.hu

2016. 03. 09. 12:08

Korábban a témában:

Európai Bizottság tagállamok gazdasági egyensúlyi helyzetét vizsgáló friss jelentése szerint 2016-ban 26 tagállam közül Magyarország olyan országnak minősült, amelynél nem állnak fenn makrogazdasági egyensúlytalansági problémák – adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium. A megelőző években hazánk még a makrogazdasági egyensúlytalanságot mutató országok között szerepelt. Komoly elismerése a magyar gazdasági fejlődésnek az, hogy Magyarországot a Bizottság átsorolta az ebből a szempontból legjobban teljesítő országok (Ausztria, Belgium, Észtország, Románia és Nagy-Britannia) közé – tették hozzá.

Hazánk esetén az Európai Bizottság megállapítja, hogy a külső és belső eladósodottsághoz kapcsolódó kockázatok mérséklődtek, a gazdaság külső finanszírozási pozíciója erőteljesen javult, elsősorban a folyó fizetési mérleg masszív többlete eredményeként. Kormányzati lépések történtek annak érdekében, hogy kiszámíthatóbb legyen a szabályozói környezet a pénzügyi szektorban, alacsonyabb lett a bankadó, valamint csökkent a devizahitelek aránya – húzták alá.

A bizottsági dokumentum kiemeli, hogy Magyarország fontos lépéseket tett a finanszírozás megkönnyítése érdekében, kedvezményes hitelprogramokat indított.
Az Európai Bizottság szerint Magyarországon a beruházásokhoz nagyban hozzájárultak az EU-források. Általánosságban állapítja meg a Bizottság, hogy szoros az együttműködés a felzárkózó tagállamokkal annak érdekében, hogy a források felhasználása, adminisztrációja, a különböző EU-s források kombinációja minél hatékonyabb legyen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.