Gazdaság

Növekedést jelez egy fontos index

 

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság Beszerzési Menedzser Indexének (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 54,8. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Egy hónapig tartott a stagnálás, aminek most januárban vége szakadt, és második hónapja jelez bővülést az index. A 2016. február havi index 1,7 százalékponttal magasabb a januári (53,1) értéknél, és az elmúlt fél év negyedik legmagasabb értéke. Február összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a februároké 52,2). Az elmúlt három évben azonban a februári átlag e feletti, 53,5 pont volt. Az idei érték a hetedik legmagasabb februári érték 1995 óta.

bmi

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt januári értékéhez képest, és egyhavi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi második hónapja. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 20 évben hatszor volt magasabb az index értéke februárban.

Az új rendelések indexe emelkedett, és a mostani így az ötödik legmagasabb februári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát.

A februári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett januárhoz képest, és ennek üteme némileg erősödött. A korábbi februári értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, amire korábban nem volt példa. Utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett az index értéke.

A vásárolt készletek egy hónap szűkülés után második hónapja bővülnek. Az idei februári érték az elmúlt húsz év értékei alapján éppen átlag feletti, és a tizenkettedik legnagyobb februári. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. 2015-ben hét hónap volt ilyen.

2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan visszaesést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától azonban csak a 2014. májusi és a 2015. áprilisi, szeptemberi és novemberi érték jelzett enyhe csökkenést. Az e havi érték ismét növekedésre utal. Értéke magasabb lett januárhoz képest, és a legmagasabb februári 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe nőtt januári értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a harmadik legmagasabb februári adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig csökkent, mielőtt megszakadt a sorozat, és újból bővülést tapasztalunk, már második hónapja.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, de további árcsökkenést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak négy hónap növekedés után hetedik hónapja lesznek alacsonyabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legkisebb februári.
  • A késztermékkészletek szintje februárban alacsonyabb lett. A korábbi februári értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a tizenegyedik legkisebb 1995 óta. 2014-ben az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig, hogy decemberben ismét csökkenést jelezzen. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt januárhoz képest, és egy havi szűkülés után másodszor jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és jócskán 50,0 pont fölött maradt. Az elmúlt egy évben 2014 decembere és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már hét hónapja tart.
  • Ebben a hónapban cukor és papír kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt megfelelő minőségű fűrészpor és tölgy fűrészáru kapcsán. Jelentősebb árcsökkenésről alumínium, bőrök, dió, foszfát alapanyagok, fólia, kálisó, lágyítók és mogyoró esetében számoltak be a válaszadóink.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik