Gazdaság
birosag(210x140).jpg (Array)

A Kúria szerint tévedett a NAV

24.hu
24.hu

2016. 03. 07. 13:38

Korábban a témában:

A szabály az, hogy ingatlan adás-vételekor az illetékfizetésre kötelezett félnek be kell jelentenie a forgalmi értékét (vételár). És ha ez az érték a NAV szerint eltér a forgalmi értéktől, akkor azt a hatóság határozza meg helyszíni szemlével, összehasonlítással vagy szakértő segítségével.

A konkrét ügyben is ez történt – az adóhatóság nem fogadta el az iroda (felperes) által közölt vételárat forgalmi értékként, és azt maga határozta meg.

A Kúria szerint pedig ha irodaként használt ingatlanról van szó, akkor az a szabály, hogy a forgalmi érték meghatározásakor értékelni kell (mint „más értékmeghatározó”-t) az iroda bérlő általi használatát is. Márpedig ez nem történt meg.

Az új eljárásban a hatóságnak vizsgálnia és értékelnie kell azt is, hogy a felperes által megvásárolt ingatlan forgalmi értékét befolyásolta-e és miként az, hogy az irodát a vétel időpontjában bérlő használta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.