Gazdaság

Világnagy vízipark épülhet a Balatonnál, főleg, ha piros hó esik

action park csúszda (Array)
action park csúszda (Array)
Olyan ember talált ki egy fél Balatont eltorzító aquaparkot, aki nemrég még egy álláskereső portálon volt. Almádi és Fűzfő határában több száz milliárd forintért épülhetne a park, ha lenne befektető.

Gulyás Péter évtizedes álma válhat valóra – feltéve ha sikerül pármilliárd eurót összekalapoznia. Az Index cikke szerint Aqua Regnum Hungary néven épülne az aquapark Balatonfűzfő és Balatonalmádi határában. A park az álmodó szerint 110 hektáros lenne, 1,8 és 2 milliárd euró (kb. 600 milliárd forint) közötti összegből húznák fel, 1,7 kilométer hosszan húzódna a part mentén 500-900 méter szélességben.

Gulyás szerint három év alatt épülne fel a park, egyes részei télen is nyitva lehetnének, egy buborékszerű tető fedné a park egyes részeit. A megálmodó szerint egy komoly érdeklődő is jelentkezett már, a kormánynál is elkezdett lobbizni. A képet árnyalja, hogy Gulyásnak sose volt még hasonlóan nagy projektje, sőt az Index szerint pár éve még álláskereső portálokon is fenn volt.

A csillagokat is az égről

No, de lássuk még, mit ígér Gulyás a publikumnak: lesz itt ezernyi medence, a Kárpát-medence összes gyógyvizével, vízisípályák, korcsolyapálya, ellenáramoltatott szörfpályák, sziklaugró hely, vízesés, kajak-kenu és evezős tréningpályák, homokos fövenyű strand, pálmaligetek, vízi vidám- és kalandpark, vízi cirkusz és színház, édesvízi megaakvárium és persze egy ötezer autót és száz buszt befogadó parkoló.

Egy hosszabb távú elképzelés szól egy, a Fűzfői-öböl alá 30 méterre bekotort hotelről is, amit csak mini-tóalattjárókkal lehetne megközelíteni. Ezzel már 5 milliárd eutó, azaz 1500 milliárd forint lenne a költség. Szeretné az államot is bevonni, a beruházó konzorcium 30 százalékos tulaja lenne, cserébe csak a befektetés 2 százalékát kéne végrehajtania. A nyereségességhez évi 4 millió látogató kéne, ami Gulyás szerint nem képtelenség.

Keszey János, Balatonalmádi polgármestere szkeptikus: szerinte eddig semmilyen megvalósíthatósági terv vagy hatástanulmány nem készült, ráadásul több részlet már most sem felelne meg semmilyen előírásnak. Sőt, a lakosság is gördíthet akadályokat a projekt elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik