Gazdaság

LMP: a CSOK az építőipart segíti, nem a családokat

építkezés  (építkezés, építőipar, kőműves, könnyűszerkezet, ablak, ház,)
építkezés  (építkezés, építőipar, kőműves, könnyűszerkezet, ablak, ház,)

Az LMP szerint a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kiterjesztése csak az építőipar igényét elégíti ki, miközben számos gazdasági és társadalmi problémát hagy maga után. Szél Bernadett társelnök pénteki budapesti sajtótájékoztatóján zsákutcásnak nevezte a kormány gazdaságpolitikáját, amelyet szerinte csak mesterséges impulzusokkal lehet fenntartani. A CSOK is egy olyan eszköz, amellyel az építőipart próbálja belendíteni a kabinet – fejtette ki.

Szerinte ezt támasztja alá, hogy a program bevezetését semmilyen demográfiai tervezés nem előzte meg. Kijelentette: a kormány intézkedései kudarcot vallottak a demográfiai válság kezelésére. A változásokhoz szerinte a bérszínvonal emelésére lenne szükség, valamint a bölcsődék, családi napközik elérhetővé tétele.

Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes aCSOK közép- és hosszú távú káros következményeiről szólva rámutatott: a jövőben tovább emelkedik az üresen álló rosszabb állapotú lakások száma, miközben rövid távon megnőnek az ingatlanárak, de felmerül az is, hogy a családokat ismét hitelfelvételre, terheik túlvállalására késztetik.Szerinte ezért támogatást nemcsak az új építésű lakások vásárlásához kellene nyújtani, hanem a régiek megvételéhez és felújításához is. (Megjegyzés: használt lakás vásárlásához igénybe lehet venni a CSOK-ot, csak kisebb összegben, mint új lakás vásárlásához vagy építéséhez. Felújításhoz azonban valóban nem.) Bírálta a hosszú távú fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontok figyelmen kívül hagyását is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik