Pénzügy

CSOK: megugrott a lakásprojektek száma

Több mint 15 ezren érdeklődtek január eleje óta a takarékszövetkezetek fiókjaiban a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) iránt, a legnagyobb számban Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyékben. A CSOK tavaly júliusi indulása óta a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjai mintegy kétezer CSOK-igénylést fogadtak be, ezek közel 30 százaléka mellé igényeltek az ügyfelek lakáscélú hitelt. A befogadott támogatási igénylések átlagos összege 1,3, míg a hitelé 4,5 millió forint volt.

Az építtetők részéről is országszerte egyre intenzívebb érdeklődés tapasztalható, az elmúlt három hónapban megduplázódott a takarékoknál folyamatban lévő értékesítési célú lakásépítési ügyletek száma. A Takarékbank szerint a lakásberuházások, valamint az ingatlan adásvételek számának növekedése jövőre mintegy fél százalékponttal járulhat hozzá a GDP bővüléséhez.

Mire van igény?

A fiókokba betérő  ügyfelek mintegy 60 százaléka továbbra is a 10+10 milliós támogatás iránt érdeklődik, azonban januárhoz képest lényegesen több kérdés irányul a használt lakás vásárlásához és a bővítéséhez igénybe vehető támogatási és hitellehetőségekre. A január óta beadott igénylések mintegy 10 százaléka vonatkozott a 10+10 milliós konstrukcióra. Az érdeklődők többségének legalább egy vagy két gyermeke van, kisebb számban érdeklődnek olyanok, akiknek még nincsen gyermekük.

Általános tapasztalat, hogy a két új CSOK-rendelet megjelenése óta az ügyfelek tájékozottabbak és tudatosabbak lettek, többnyire úgy érkeznek a takarékok fiókjaiba, hogy már előzetesen az internetről tájékozódtak vagy olvasták a rendeletet, és konkrét értelmezési kérdéseik vannak. Emellett az ügyfelek körültekintőbbek is a támogatás esetleges kockázatait illetően. Ezzel együtt sokan egyelőre elsősorban lehetőségeik felmérése és tanácsadás céljából keresik fel a takarékokat.

A fióki forgalom mellett kiemelt érdeklődés övezte a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjai által februárban 8 vidéki megyeszékhelyen megrendezett CSOK-fórumokat is, amelyeken a résztvevők az ingatlanpiaci folyamatokra, a CSOK feltételrendszerére, az elérhető lakáscélú hitelkonstrukciókra és az igénylés folyamatára vonatkozó tájékoztatás mellett egyedi kérdéseikre is választ kaphattak. A rendezvényeken összesen több mint kétezren vettek részt, egyes helyszíneken többszörös volt a túljelentkezés. A fokozott érdeklődésre tekintettel a takarékok további vidéki helyszíneken tervezik CSOK-fórumok szervezését.

Az építők is beindultak

A lakosság mellett az építtetők és kivitelezők részéről is országszerte egyre intenzívebb érdeklődés tapasztalható: az elmúlt három hónapban megduplázódott a takarékszövetkezeteknél folyamatban lévő  értékesítési célú lakásépítési ügyeletek száma.

A Takarékbank előrejelzése szerint a bevezetett intézkedések – CSOK, lakásáfa csökkentése – hatására az idei évben óvatos becslés alapján is megduplázódhat a lakásépítések száma, így országosan 8-10 ezerrel több lakás épülhet az előző évekhez képest. A most induló új társasház-építési projektek átadása legkorábban 2017 első negyedévétől kezdődhet meg, azonban az induló beruházások kedvező gazdasági hatásai – munkahelyek teremtése az építőiparban, hitelezési volumen növekedése – már idén jelentkezhetnek. A bank úgy látja, hogy a lakásberuházások, valamint az ingatlan adásvételek számának növekedése – a hitelfelvételre és a fogyasztásra gyakorolt jótékony hatásokkal együtt – jövőre mintegy fél százalékponttal járulhat hozzá a GDP bővüléséhez.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye keretében a takarékszövetkezetek 1500 fiókjában az év elejétől igényelhető lakáscélú, vissza nem térítendő támogatás, míg a 10+10 millió forintos kamattámogatott hitel február eleje óta érhető el a takarékok fiókjaiban.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik