Gazdaság

Nyugdíjazták a NAV nehézbombázóját

nav(2)(960x640).jpg (Array)
nav(2)(960x640).jpg (Array)

A január óta hatályban lévő szabályozás szerint nem indíthat többé vagyonosodási vizsgálatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kivéve abban az esetben, ha azt a nyomozó hatóságok kérik – hívta fel a figyelmet a változásra a Népszabadság.

A lap szerint a döntés pozitív hozadéka, hogy véget érnek a felesleges vegzálások. És nem lesz értelmük az olyan típusú kijelentéseknek sem, hogy majd xy pártember ellen vagyonvizsgálatot kezdeményez egy másik politikus. Továbbá kiveszik a volt házastársak, haragosok, irigyek kezéből is ezt a bosszúálló fegyvert.

A becslésen alapuló, az adóelkerülés felderítését célzó vagyonvizsgálatoknak egyébként az volt a jelentősége, hogy ha a hatóság semmilyen úton módon nem talált fogást egy adózón, akkor az életvitel alapján mégiscsak kiderülhetett az eltitkolt jövedelem.

Börtön azonban nem járt önmagában a becsléses vagyonosodási vizsgálaton nyakon elcsípett adózóknak, csak a bizonyított adócsalóknak. Viszont adó- és bírságfizetésre kötelezték azokat, akik megbuktak, mert nem tudták igazolni, hogy legálisan szerezték a jövedelmüket. Eztán ők lazán hátradőlhetnek – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik