Pénzügy
Vilnius, 2015. január 1.
Egy bolti eladó mutatja a tíz és húszeurós bankjegyeket Vilniusban 2015. január 1-jén. Litvánia ezen a napon csatlakozott az eurózónához. (MTI/AP/Mindaugas Kulbis)

A NAV is látni fogja az offshore tulajdonost

24.hu
24.hu

2016. 01. 14. 09:18

Legalábbis, ha a cég Liechtensteinbe van bejegyezve. Többé ugyanis nem lehet Liechtensteinben bankszámlát tartó, de más országban bejegyezett offshore cég mögé elrejtőzni. A magyar adóhatóság számára pedig hamarosan fel fog szállni a liechtensteini bankszámlák tulajdonosait jelenleg még beborító köd – írta a Jalsovszky Ügyvédi Iroda közleménye.

A liechtensteini bankok 2016-tól minden, uniós állampolgár nevén vagy uniós állampolgár tényleges tulajdonában lévő offshore cég nevén lévő liechtensteini bankszámláról automatikusan adatot szolgáltat az érintett magánszemélyek adóhatóságának, így a NAV-nak is.

Liechtenstein 2014-ben társasági adót vezetett be, 12.5%-os mértékkel. Ezzel egyidejűleg, az elmúlt években Liechtenstein kettős adóztatási egyezményt kötött több európai országgal, többek között tavaly nyáron Magyarországgal is.

Ezzel az intézkedéssel, valamint az adóinformáció-cserében való együttműködésével a hercegség nem pusztán leiratkozott az adóparadicsomok listájáról, hanem egyúttal bebocsátást nyert a transzparens nemzetközi adótervezésben használatos „szalonképes” országok klubjába.

Ezzel együtt még megérheti a hercegségben tartani a nagy vagyonokat az alacsony adók miatt, legfeljebb nem tud elbújni a tényleges tulajdonos a nemzeti adóhatóságok elől.

Az átlátható liechtensteini holdingcégnél (AG) a magyar leányvállalat által fizetett osztalék adómentes, acsakúgy, mint a leányvállalat esetleges értékesítésén realizált nyereség. Ha pedig a liechtensteini holdingcég a nyereségét osztalékként továbbadja magyar magánszemély tulajdonosának, azt Liechtensteinben nem terheli forrásadó. Nem mentesül azonban a tulajdonos a 15%-os magyar szja-fizetési kötelezettség alól – írta az ügyvédi iroda.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.