Gazdaság

Földesurak lettek az üzletemberekből Fejérben

Estig lehetne a neveket sorolni, hogy kik vettek több száz hektárokat Fejér megyében, de nem érdemes, úgyis egy kapcsolati ábrán elférnek mind.

Ugyan a kormány minden fórumon állítja, hogy a kisbirtokosokat támogatták meg a földárverésekkel és demokrácia van, mindenki indulhat az aukciókon, na meg kivételezés sincs senkivel, sok tény az ellenkezőjét mutatja. Ilyen például Fejér megye új földesura, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, aki családtagjai révén összesen 1391 hektárhoz jutott 1,9 milliárd forintért.

Az Index utánaszaglászott, kik még Fejérben a nagy nyertesek. Mezőfalva környékén pl. egy tavaly decemberben bejegyzett cég, a Mezőföld Kft. tarolt. Jelenleg 9000 hektáron gazdálkodnak. Munkatársaik között van Tomics László és Keresztes Zsolt, a cég két alapítója. Tomics 283 hektárt, Keresztes pedig 211 hektárt hozott el az árverésekről. Tomics rokonai további 181, illetve 231 hektárt vettek. Összesen 901 hektárt szereztek meg 1,5 milliárd forintért.

Mezőből mezőbe

Ami érdekes a sztoriban, hogy a Mezőfalvai Zrt., amitől a földeket vették 2051-ig érvényes bérleti szerződéssel rendelkezik, tehát ugyanők fognak továbbra is gazdálkodni a földeken, csupán a tulajdonjog változott. Ezt a zrt.-t is 2001-ben privatizálták amúgy. A cég egyik tulajdonosa a német Helmut Martin Gsuk, a másik Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos elnöke, aki a lap szerint kilobbizta az egész földprivatizációt.

Eppel Dániel Soma és Eppel Krisztián Péter is jókor voltak jó helyen: a budapesti, 33 és 26 éves testvérek 533 hektárt vettek a Velencei-tótól délre. 640 millió forintjukba került ez. Nem tűnnek gazdáknak, egy tanácsadó cégük van, ami üdülőfejlesztéssel és webshop-üzemeltetéssel foglalkozik. A cégben tulajdonos Eppel János, a Porsche Hungária ügyvezető igazgatója, az Eximbank felügyelőbizottsági tagja és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének alelnöke.

Eppel & Flier

Megemlítik még Gyalog Zsoltot, aki 510 hektárt nyert (pedig 300 hektár feletti földje senkinek sem lehet), az üzlettársát, Fonyó Gábort, aki 183 hektárt. Eppelék és ők is Leisztinger Tamás földjeire licitáltak, pontosabban olyanokra, amiket a nagyvállalkozó cégei bérelnek. Érdekes kapcsolat még, hogy Eppel Jánossal Gyalognak és Fonyónak is volt közös cége, az IVF Zrt.

Az IVF sokadik alapító tulaja Flier Nikolett, a felcsúti Flier János lánya, aki komoly földbérleteket szerzett (miközben épp a Földművelésügyi Minisztériumban dolgozott). A Flier-család az árveréseken sok földet vett, őket amúgy onnan lehet ismerni, hogy Flier János Orbán Viktor földjeinek a kezelője és Lévai Anikó tulajdonostársa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik