Belföld

Szijjártó csapatának holland mezszponzora is bevásárolt állami földből

A cég földbérleti szerződéseit 2011-ben még felül akarta vizsgáltatni Budai Gyula.

Több száz hektár állami földhöz jutott Bugyi környékén Joseph Janssen holland milliárdos, akinek cége Szijjártó Péter futsalcsapatának egyik fő szponzora – írja az Átlátszó. 2010-ben még maga Orbán Viktor esküdözött, hogy „amíg a Fidesz kormányon lesz, és abban az én munkám is ott lesz, addig Magyarországon külföldiek, akármit döntenek Brüsszelben, itt soha termőföldet nem fognak vásárolni” – emlékeztet a portál, megjegyezve, hogy ehhez képest tavaly 222 külföldi állampolgár szerzett földet az árveréseken.

Janssen, valamint felesége és cégének ügyvezetője összesen több mint négyszáz hektár földhöz jutott, 813 millió forintért. A holland vállalkozó 1992 óta foglalkozik Magyarországon szarvasmarha-tenyésztéssel és -kereskedelemmel. Több esetben előfordult, hogy az állam az utolsó pillanatban visszavonta az árverési hirdetményt olyan földek esetében, amelyeket Janssen cége bérelt, más területekre pedig nem akadt licitáló.

A holland üzletember cége, a Hunland Trade földbérleti szerződéseit, melyeket a szocialista kormányok idején kötött, 2011-ben Budai Gyula még elszámolási biztosként meg akarta vizsgáltatni, de ennek eredményéről azóta sincs érdemi információ. Janssen viszont a 2010-es kormányváltás után változtatott támogatási politikáján: 2012 óta támogatja az NB2-es Dunakeszi Kinizsi futsalcsapatot is.

A Hunland Trade Szijjártó Péter futsalcsapatának mezszponzora, a külgazdasági és külügyminiszter korábban azt nyilatkozta: büszke rá, hogy az összes mezszponzorukat személyesen ismeri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik