Gazdaság

Szállodaipar: elmaradoztak novemberben a külföldi vendégek

Szálloda folyosó (szálloda, folyosó, )
Szálloda folyosó (szálloda, folyosó, )

2015. novemberben a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,6 százalékkal nőtt, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké viszont 1,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest – tudtuk meg a KSH jelentéséből. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 2,4 százalékkal bővült. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele pedig 4,9 százalékkal emelkedett.

De hol maradtak a külföldiek?

A külföldi vendégek száma egyébként 0,7 százalékkal mérséklődött, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 762 ezerre csökkent és a kilenc turisztikai régióból négyben mértek visszaesést.

A novemberi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok közül Németországból és Csehországból mérsékelten, 1,0, illetve 1,8 százalékkal, Romániából dinamikusan, 48 százalékkal nőtt a kereslet. Az Ausztriából, az Egyesült Királyságból és az Olaszországból érkező vendégek 6,0, 1,9, valamint 16 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe. A brit forgalomban 2014 májusa óta először következett be csökkenés.

Részletek

  • A belföldi vendégek száma 9,4 százalékkal, az általuk eltöltött éjszakáké 761 ezerre bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hét turisztikai régióban nőtt, kettőben – Észak- és Dél-Alföldön – csökkent.
  • A szállodák szobakihasználtsága 0,8 százalékponttal, 48,9 százalékra emelkedett.
  • A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 4,9 százalékkal 26 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 7,9 százalékkal 14 milliárd forintra, a vendéglátásból származó bevétel, továbbá az egyéb bevételek 2,1 és 1,1 százalékkal egyaránt 6 milliárd forintra emelkedtek.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 15 százalékkal többet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1713 egység fogadott el pihenőkártyát, 945 millió forint értékben.)

Az év első 11 hónapjában

2015. november 30-án az előző év azonos időpontjához képest a hazánkban működő egységek száma 2,4 százalékkal több (2435) volt, a kiadható férőhelyek száma 1,7 százalékkal bővült (megközelítette a 211 ezret).

Az előző évhez képest a szálláshelyek 5,7 százalékkal több, összesen 24 millió 258 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 5,1 (12 millió 181 ezer), a belföldi vendégek 6,3 százalékkal több (12 millió 77 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

  • A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,5 százalékponttal, 54,9 százalékra emelkedett.
  • A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 11 százalékkal több, 342 milliárd forint bruttóárbevételt értek el.
  • A SZÉP-kártya felhasználási értéke 5,4 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 16 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

Az NGM szerint jók vagyunk

A nemzetközi feszültségek ellenére is bővült a magyarországi turizmus novemberben, a külföldi és belföldi forgalmat együttesen nézve novemberben is minden fő vendégforgalmi mutató pozitívan alakult – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a KSH legfrissebb adatait kommentálva szerdán.

Kiemelték: a tavaly novemberi adatok azt vetítik előre, hogy a szálláshelyek vendégeinek száma az év végéig meghaladja a 10 milliót, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma a 25 milliót, a szálláshelyek összes bevétele pedig a 350 milliárd forintot.

A magyaroktól származó szállásdíj-bevételek 17,3 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, mivel a belföldi vendégforgalom továbbra is stabil növekedést mutatott novemberben. Így a külföldi vendégéjszakák kismértékű csökkenése mellett is összességében 2,4 százalékkal bővült a vendégéjszakák száma.

Az NGM közölte: az enyhe csökkenés részben a 2015 egészét jellemző orosz piaci visszaesésnek, részben valószínűleg a migránshelyzet kapcsán a nyugat-európai piacainkon Magyarországot negatív színben feltüntető sajtómegjelenések átmeneti hatásának,illetve a párizsi terrortámadások okozta sokknak, elbizonytalanodásnak tudható be – így érthető, hogy a francia jelentősebb (-13 százalék), a brit és az amerikai beutazás kisebb mértékben visszaesett.

A decemberi foglalások alapján ugyanakkor a minisztérium szerint jó okunk van bízni abban, hogy mindez nem egy trendforduló kezdete, csupán átmeneti jelenség. A novemberben regisztrált külföldi vendégéjszakák száma alapján a 10 legjelentősebb küldőpiac közül négy esetében mértek növekedést. Ennek mértéke Németország (+1 százalék), Csehország (+1,8 százalék) és Lengyelország (+3,7 százalék) esetében a korábbi hónapokhoz mérten szerény volt, míg Romániából káprázatos, 47,5 százalékos bővülést regisztrált Magyarország.

Jelezték: látható, hogy a nemzetközi turizmus nagyon érzékenyen reagál a nemzetközi politikai és gazdasági eseményekre, mindez felértékeli a belföldi turisztikai kereslet stabilitását. Az, hogy ma már 1 millió 250 ezernél is többen rendelkeznek SZÉP-kártyával, és azokra a tavalyi évben 2014-hez képest közel 20 százalékkal magasabb összeget, több mint 90 milliárd forintot töltöttek fel, a minisztérium megnyugtató lehet a turisztikai vállalkozások számára is: a belföldi kereslet alapja másfél évre előre megvan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik