Belföld

A kormány felmondja az összes mobilnet-szerződését a Magyar Telekommal

A kormány utasította az összes minisztériumot és háttérintézményt, hogy mondják fel szerződéseiket a Magyar Telekommal. Lázár korábban ízlésdiktatúráról beszélt. Később pontosítottak: csak a mobilnet szerződéseknek kampec.

A kormány utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel szerződéseiket a Magyar Telekommal, közölte a kormányszóvivő csütörtökön az MTI-vel.

Kovács Zoltán az MTI kérdésére elmondta: a kabinet szerdai ülésén foglalkozott a Magyar Telekom azon lépésével, amelyben felmondta támogatói szerződését Kovács Ákos énekessel.

“A kormány megdöbbenéssel értesült a Telekom lépéséről, amely meggyőződésünk szerint mind a magyar alkotmány szellemével, mind pedig betűjével ellentétes”, közölte a szóvivő. Úgy fogalmazott: elképzelhető, hogy ez Németországban lehetséges, de “mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen”.

Kovács később hozzátette: a mobilinternet-előfizetéseket mondják fel.

A kormány és a Telekom partnerségi megállapodását nem érinti a lépés – közölte. Hozzátette, van olyan minisztérium, ahol 103 ilyen szerződés felmondását már megindították, egyébként pedig folyik a felmérése, hogy pontosan mennyi szerződés van a tárcáknál és háttérintézményeiknél.

Egy minisztériumi forrásunktól úgy tudjuk, széleskörű tájékoztatás még nem történt a tárcáknál, sok dolgozó csak a hírekből tud a Nagy Szerződésbontásról.

Előzmények

Kövér László házelnök a Fidesz vasárnapi kongresszusán, Kovács Ákos dalcsináló pedig az Echo Tv-nek adott interjúban ereszkedett vissza valahova II. (Szapolyai) János korába azzal, hogy elmondták, az asszonyoknak szülni kell és a férfihoz kell tartozni, nem önmegvalósítani. Szólásszabadság van, úgyhogy ezek megengedhető vélemények voltak (bár Kövér mégis az államot képviselte), így ennek megfelelően sok ellenvélemény is megjelent.

akos(210x140)(1).jpg (ákos)
akos(960×640)(1).jpg (ákos)

Ákost is sok támadás érte, de a csúcs az volt, amikor a Magyar Telekom úgy döntött szerdán, felmondja a támogatási szerződését Ákossal. A mamutcég így indokolt:

cégünk nem tartja összeegyeztethetőnek az előadóművész egy televíziós csatornán adott interjújában elhangzottak szellemiségét Csoportunk hitvallásával és értékrendjével.

Ákos menedzsmentje persze nem örült, de tudomásul vette a döntést. Lázár még a szerdai Kormányinfón reagált a történtekre, amikre azt mondta, amit a Telekom „megengedett magának”, megdöbbentő és ízlésdiktatúra. „Ha a kormánynak nem tetszik a Telekom véleménye, felbonthatnánk a szerződéseinket a Telekommal?” – tette fel a kérdést. Aztán ma meg is lépte a dolgot.

Megdöbbentek a németek, a DK feljelent

Azt írja a 444, hogy megdöbbent a német anyacég a magyar kormány döntésén. Semmilyen előzmény nem indokolta a történteket, nem voltak előzetes tárgyalások vagy jelzések, így elég egyértelmű, hogy a kormány kiállt Ákos dalcsináló úr mellett. A Magyar Telekom a Deutsche Telekomé, aminek 31 százaléka a német állam tulajdonában van. A 444 szólt a német követségnek a történtekről, először el se akarták hinni a történteket. A Magyar Telekom részvényei a hírre 3 százalékot estek, majd kicsit erősödtek.

Közben elkezdtek reagálni az ellenzéki pártok is. Az MSZP Ki az a Kovács Ákos? címmel adott ki kommünikét. Ezt írják:

Ezzel Orbán Viktor új szintre léptette a személyre szabott kormányzást Magyarországon. Világos, hogy ma Magyarországon a fideszes slepp bármilyen kínos helyzetben számíthat a kormány még kínosabb támogatására.

Az MSZP szerint az összeomlás szélén lévő egészségügy helyzete nem érdekli a kormányt, csak Ákos középkori kijelentése. Felszólítják Orbánt, vigyázzon “az arrogáns önteltséggel, mert Magyarország polgárai a velük kötött szerződést fogják felmondani.”

A DK vérlázítónak nevezte a döntést. Szerintük a Telekom döntése “két magánszereplő, egy magánszemély és egy magánvállalat vitája, ügye.” Ezzel a kormány a közhatalmát törvényellenes módon, egy magánvitában használja. A DK nem cicózik, hatalommal való visszaélés bűncselekménye feljelentést is tesz. Írásbeli kérdéssel is fordulnak Orbánhoz, hogy mennyibe fog az adófizetőknek kerülni a döntés.

Az Együtt is jelentkezett, szerintük a Fidesznek fogalma sincs a véleményszabadságról és ez egy kicsinyes bosszú. Szerintük elfogadhatatlan, hogy a kormányzati politika szintjére emelték Ákos véleményét. A Telekom pedig magáncég, azt szponzorál, akit akar. Az Együtt nem ért egyet Ákos szavaival, de nem vitatja el a jogát, hogy úgy gondolkozzon a világról, ahogy akar.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik