Gazdaság
paks (paks)

PM: A kormány szerint is megduplázná az áramárat a paksi bővítés

24.hu
24.hu

2015. 12. 23. 13:28

Korábban a témában:

Legalább kétszeres áramár-növekedés és 60 éven át elképzelhetetlenül magas kihasználtság kell ahhoz, hogy a paksi bővítés valaha is megtérüljön – ez derül ki a kormány által megrendelt „független” tanulmányból. A Párbeszéd Magyarországért szerint az immár a kormányoldalon sem vitatott tényekből egyetlen logikus következtetés adódik: a bővítési beruházást nem szabad megvalósítani.

Ha minden a kormány elképzelései szerint alakulna a következő hat évtizedben, talán nullszaldós lehetne az évszázad üzletének kikiáltott paksi bővítési beruházás – állítja az a tanulmány, amelyet a kormány rendelt meg a magyar-orosz bővítési megállapodás összehozásában is szerepet vállaló lobbicégtől.

Ahhoz, hogy a projekt ne legyen hatalmas bukás, mindössze a következő feltételeknek kell teljesülniük: durva áramár-növekedés, hatvan éven át 96 százalékos kihasználtság egy ismeretlen, sehol a világon nem működő új reaktortípus két blokkjánál, az előzetes idő- és költségtervek pontos betartása (ami még egyetlen európai atomerőmű-építésnél sem sikerült), és a csatlakozó beruházások nulla forintért történő megvalósítása.

A PM szerint nonszensz, hogy az Orbán-kormány egy 2015. szeptemberi, méltatlanul alacsony színvonalú tanulmánnyal próbálja alátámasztani a 2014-ben aláírt bővítési szerződéseket.

Az megnyugtató, hogy immár a kormányzati tanácsadók is látják: a beruházás csak a jelenlegi áramár megduplázódása esetén térülhet meg. Érthetetlen ugyanakkor, miért ragaszkodnak a valóban független elemzők prognózisaiban nem szereplő drágulási forgatókönyvhöz, illetve az áremelkedés nélkül pénzügyi csőddel fenyegető bővítéshez.

A PM meggyőződése, hogy a tényekből egyetlen logikus következtetés adódik: a szabálytalanul elindított, szükségtelen, drága, és a magyar energiafüggetlenség szempontjából kifejezetten káros bővítési konstrukciót minél előbb le kell állítani.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.