Gazdaság

Minimálbér: nincs megegyezés, mennyi legyen jövőre

minimálbér (minimálbér)
minimálbér (minimálbér)

Hétfőn este újra leültek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szociális partnerei, hogy megegyezzenek a 2016-os minimálbérről, bérminimumról és bérajánlásról. Végül a felek közül csak a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) nem fogadta el a hétfői tárgyaláson meghatározott bruttó 111 000 forintos minimálbért és a bruttó 129 ezer forintos garantált bérminimumot – közölte a MaSzSz elnöke az MTI-vel.

Kordás László elmondta: azért nem járultak hozzá a megállapodáshoz, mert elfogadhatatlannak találják az abban szereplő béreket. Kifogásolják azt is, hogy a kormány és a munkáltatói oldal nem a szakszervezetek által szorgalmazott számokban, hanem elvekben kívánta a bérajánlást megfogalmazni.
A MaszSz döntését az is befolyásolta, hogy a munkaadói oldal és a kormány nem kívánta rögzíteni, hogy a minimálbér nettó értéke 2018-ra érje el a létminimum szintjét – tette hozzá.

Kordás László az MTI kérdésre megerősítette, hogy a hétfői VKF-fórumon kidolgozott béremelési javaslatot (amit a MaSzSz nem fogadott el) a a kormány mellett a munkavállalói oldal másik két szereplője (a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok) támogatta.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a munkáltatói oldal azért akarja csupán a bérajánlás elveit meghatározni, mert az egyes ágazatokon belül túl nagy az eltérés.

A munkáltatói oldal nem tudja támogatni kidolgozott adó- és költségvetési pálya nélkül a létminimum és a minimálbér nettó értékének közelítéséről szóló megállapítást  – tett hozzá.

Mivel megegyezés nem született, így a kormány fogja kihirdetni, hogy mekkora lesz jövőre a legkisebb munkabér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik