Gazdaság

A munkáltatók bemondták a 110 ezer forintos minimálbért

minimalber(210x140).jpg (minimálbér)
minimalber(210x140).jpg (minimálbér)

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a munkáltatói oldalról a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Áfeosz-Coop Szövetség a bruttó minimálbér 4,76, a bruttó garantált bérminimum esetében pedig 4,91 százalékos emelésre tett javaslatot – mondta a VOSZ főtitkára a szerdai VKF-tárgyalásról az MTI-nek. Azaz a jelenlegi 105 ezer forint helyett 110 ezer forintos minimálbért, és 122 ezer forint helyett 128 ezer forintos bérminimumra rábólintanának.

Dávid Ferenc hozzátette: a munkáltatói oldalnak még nincs egységes álláspontja, mivel a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) továbbra is a bruttó 3 százalékos béremelést tartja elfogadhatónak. Legutóbb ennyi volt a munkáltatói oldal ajánlata, egységesen, ami 108 ezer frointos jövő évi minimálbért jelentene.

A kormány nem foglalt állást az ügyben – közölte a VOSZ főtitkára.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke az MTI-nek elmondta, bár pozitívumként értékelik a munkáltatói oldal ajánlatát, ez még önmagában nem elegendő a megállapodáshoz. A szakszervezetek legutóbb 9 illetve 13 százalékost emelést kértek, azaz 114,5 ezer forintos minimálbért és 138 ezer forintos bérminimumot szerettek volna.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

A szakszervezeti oldal teljesen egységes, ugyanis a közszféra munkavállalóit tömörítő szakszervezetek is támogatják a minimálbér bruttó 9 és a garantált bérminimum bruttó 13 százalékos emelését, és abban is egyetértenek, hogy a minimálbér nettó értéke érje el a létminimum szintjét, ami csak egy több évre szóló béremelési megállapodással érhető el – hangsúlyozta a MaSzSz elnöke.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke az MTI-nek elmondta, továbbra is szeretnék elérni, hogy a tavaly december 29-én aláírt megállapodás értelmében a VKF-fórumon tudják tárgyalni a munka törvénykönyvének módosítását, a sztrájktörvényt és a korkedvezményes nyugdíj kérdését.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége azt várja a munkáltatóktól, hogy a növekedési többletforrásokból kiemelten részesítsék az alacsony bérkategóriájú dolgozókat, a kormányzattól pedig azt, hogy ahol szükséges, csökkentse az alacsonyabb keresetű munkavállalók béremelésével járó közterheket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik