Gazdaság

9 százalékos béremelés: a kis cégeknek lesz a legnagyobb érvágás

minimalber(210x140).jpg (Array)
minimalber(210x140).jpg (Array)

Még zajlanak a jövő évi minimálbér és bérminimum emeléséről (illetve a bérajánlásról szóló) tárgyalások, de mint ismert, a szakszervezetek a bérfelzárkóztató program alapján (senki ne keressen a létminimumnál kevesebbet 4 év múlva) kilencszázalékos béremelést szeretnének.

Ha ez valóban sikerül, azt leginkább a kkv-k fogják megérezni, mert minél kisebb egy cég, annál jellemzőbb, hogy több minimálbérest foglalkoztat. A Népszabadság birtokába került információk szerint ha ez a forgatókönyv valósulna meg, akkor a magánszektorban dolgozó 2,3 millió emberből 880 ezer fő kaphatna havi plusz 6-8 ezer forintot. A multiknak ez összességében 0,7 százalékos pluszterhet jelentene (mert náluk viszonylag kevesebb az érintett dolgozó), viszont a kkv-knál 4 százalékos lenne a pluszteher. Összességében a vállalkozásoknak 88 milliárd forintjába kerülne a 9 százalékos emelés. Az ellensúlyozásra a szakszervezetek javaslatában szerepel bérkompenzáció is, éppen a kkv-knak. De téma a bérterhek csökkentése is, amit a szakszervezetek szintén szorgalmaznak. Szerintük lenne keret.

Hogy végül mennyi lesz az emelés, azt még nem tudni, de ma folytatja a kormány, a szakszervezetek és a munkáltatók a tárgyalásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik