Gazdaság
Korrupcio(74dfa22f-891e-4329-a34e-24d93edb4a95)(430x286).jpg (Array)

Ön is elfogadná? Ennyi a korrupció zsoldja Magyarországon

24.hu
24.hu

2015. 11. 26. 12:37

A napokban lett 25 éves a magyar adórendszer, ennek apropóján adott sajtóközleményben  visszatekintő értékelést a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete.

Szerintük a jó adórendszer hatékony, egyszerű, kiszámítható, rugalmas és olcsó. Ám közel sem biztos, hogy ezt sikerült megteremteni az elmúlt 25 évben Magyarországon.

Vadász Iván, az egyesület szakmai alelnöke a magyar adórendszert régiós összehasonlításban vizsgálta. Főbb megállapításai ezek voltak:

  • az adóelkerülés beépült a gazdaságba, és az áfaveszteség mértéke az utóbbi években sem csökkent
  • a feketegazdaság aránya – a nyereséget terhelő adók fokozatos csökkenése ellenére is – kormányciklusoktól függetlenül lényegében változatlan
  • a korrupció zsoldja elnyeli a bruttó nemzeti termék 20-25%-át
  • a béreket sújtó költségekben az elmúlt években némi javulás állt be, a terhelés csökkent, de nem eléggé.

Siklós Márta, az egyesület általános alelnöke a magyar adórendszer 25 éves történetét vizsgálta. Szerinte:

  • a magyar adórendszer sajnos egyre bonyolultabbá vált, így egyre nagyobb adminisztrációs teher hárult a vállalkozásokra és a szakemberekre is
  • ma 60 féle különböző adó, járulék címen szed az állam bevételt
  • a költségvetési bevételek nagyobb része még mindig csak néhány fő adónemből származik, amely részben megkérdőjelezi a bonyolult rendszer indokoltságát.

Néhány – a bevételek mértékét egyáltalán nem befolyásoló egyszerűsítésre – azonnal volna lehetőség.

Ilyen például az adófolyószámlák számának csökkentése, vagy az olyan ellentmondásos és nehezen értelmezhető elemek, mint például a behajtási költségátalány számviteli, polgári jogi szabályozásának azonnali megváltoztatása.

Ugyancsak jelentős többletköltséget – így magasabb szintű adóterhelést – jelent a bonyolult adórendszer adóhatósági ellenőrzése is. Az elmúlt 25 év mérlegét megvonva elmondható, hogy a bonyolult adórendszer miatt a vállalkozásoknak egyre nehezebb az ezzel kapcsolatos feladatok teljesítése.

Tehát még mindig várat magára adórendszer vállalkozóbarát átalakítása.

 

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. július 4.
Szatmáry Kristóf fideszes országgyûlési képviselõ beszédet mond a Reformátorok tere és reformációs emlékmû alapkõletételén Budapesten, a XVI. kerületi Sashalom utcában 2017. július 4-én. A sashalmi városrészben a tervek szerint október végére kialakított 12.000 négyzetméteres téren R. Törley Mária szobrászmûvész reformáció emlékmûve, egy kilátó és egy kávézó is helyet kap.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.