Gazdaság
Fitch-Ratings(210x140).jpg (Array)

Elmaradt a felminősítés, maradtunk bóvli

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 11. 21. 05:45

Megerősítette a magyar adósosztályzatot a Fitch Ratings, amely szerint jövőre lassul a gazdasági növekedés üteme.

A nemzetközi hitelminősítőnél a besorolás továbbra is a felminősítés valószínűségét jelző pozitív kilátás érvényes. A Fitch a hosszú futamidejű szuverén forintadósság-állomány besorolását is megerősítette “BBB mínusz” szinten. A nagy nemzetközi hitelminősítők idei adósosztályzat-felülvizsgálati menetrendjében Magyarország már nem szerepel.

A három nagy hitelminősítő, a Fitch, a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s azonos, a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. A Fitch és a Moody’s pozitív, a Standard & Poor’s egyelőre stabil kilátást tart érvényben.

A Moody’s két hete javította stabilról pozitívra a magyar szuverén besorolás kilátását, elsősorban azzal indokolva lépését, hogy a magyar államadósság-ráta valószínűleg a következő években is lefelé tartó pályán marad. A Fitch májusban, a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként javította stabilról pozitívra a magyar besorolást.

A Fitch Ratings elemzésében kiemelte, hogy a pozitív kilátású “BB plusz” devizaadós-besorolás is tükrözi a magyar gazdaság tavaly erőteljes növekedési teljesítményét, a 2011 óta rendre jelentős többletben záró folyómérleg-egyenleget, amely segítette a külső adósságkötelezettségek csökkentését.

A cég szerint az államháztartási hiány fokozatos zsugorodása is elősegíti a hasonló besorolású szuverén adósokéhoz képest még mindig magas államadósság-ráta mérséklését. Mindemellett a bankszektor működési környezetének javulása várhatóan hozzájárul a banki hitelezés újjáéledéséhez.

A Fitch Ratings közölte: az idén 2,9 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban a tavalyi 3,7 százalékos GDP-bővülés után. A háztartási fogyasztást alátámasztja a nagy ütemű munkahelyteremtés, az alacsony infláció, és az, hogy a devizaalapú hitelállomány forintosítása könnyítette a háztartások pénzügyi terheit.

A hitelminősítő várakozása szerint a magyar gazdaság növekedési üteme 2016-ban – az EU-folyósítások markáns visszaesése miatt – 2,3 százalékra lassul, középtávon pedig 2 százalék körüli éves ütemekre áll be, ahogy a magánszektorbeli beruházások fokozatosan élénkülésnek indulnak.

A Fitch szerint az államháztartási hiány idén a hazai össztermék 2,3 százalékára csökken a tavalyi 2,5 százalékos deficit után. A hitelminősítő jövőre 2,1 százalékos, és középtávon is 2 százalékhoz közeli éves államháztartási hiányokat valószínűsít Magyarországon.

A pozitív kilátás azt jelzi, hogy a Fitch nem számít olyan fejleményekre, amelyek érdemben növelnék a magyar adósosztályzat leminősítésének valószínűségét. Negatív hatást gyakorolna a besorolásra a költségvetési alapállás lazulása, vagy egy olyan globális pénzügyi sokk, amely recesszióhoz vagy nagyobb pénzügyi kockázathoz vezetne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.