Gazdaság

Lázár megerősítette: Leállítja Brüsszel Paks 2-t

paks(2b178fa3-0497-4cc9-abf0-3bbccdd33d36)(430x286).jpg (Array)
paks(2b178fa3-0497-4cc9-abf0-3bbccdd33d36)(430x286).jpg (Array)

Mint kedden hírt adtunk róla, az Európai Bizottság jó eséllyel felfüggesztheti Paks 2-t. Az ok, hogy a tervezett beruházás nem felel meg az uniós szabályoknak: a magyar kormány a pályáztatást mellőzve adta oda az oroszoknak a négyezermilliárdos üzletet.

A Népszabadság úgy tudja, a bizottság megtilt minden, a paksi bővítéssel kapcsolatos beszerzést emiatt. Értesüléseiket megerősítette a Miniszterelnökséget vezető Lázár János miniszter is, aki egyébként a projekt felelőse. Lázár azt is hozzátette, a hivatalos értesítést még nem kapta meg. Ez csütörtökre várható.

Mi a kérdés?

A magyar kormány kezdettől fogva azzal indokolta a pályáztatás mellőzését, hogy nemzetközi megállapodások esetében nincs ilyen kötelezettség.

Az Európai Bizottság viszont azzal érvel, hogy a nemzetközi megállapodásokban rögzített kötelezettségek a gyakorlatban nem írhatják felül az EU-szerződésben lefektetett alapelveket. Az uniós tagállamok által kötött nemzetközi megállapodásoknak is tiszteletben kell tartaniuk a közbeszerzéseknél alkalmazott olyan alapelveket, mint a hátrányos megkülönböztetés tilalma, az egyenlő elbánás és az átláthatóság, a paksi beruházás közvetlen odaítélése viszont ennek nem felel meg.

Nincs ok aggodalomra?

Lázár János azonban azt is elmondta a Népszabadságnak, hogy:

Nincs okunk aggodalomra. A birtokunkban van egy papiros, amelyet José Manuel Baroso volt európai bizottsági elnök írt alá 2014-én január 14-én. E nélkül nem tudtuk volna megkötni a szerződést.

Lázár szerint az állam kész az egyeztetésre, ha jön a kötelezettségszegési eljárás, és bíznak a megoldásban.

Egy másik kormánypárti forrás viszont azt mondta a lapnak a felfüggesztésről szóló döntéssel kapcsolatban, hogy politikailag akár megkönnyebbülés is lehet, ha kicsit távolabb kerülünk az oroszoktól.

Ha a kormány csütörtökön megkapja a felfüggesztésről szóló levelet, két hónapja lesz a véleménye kifejtésére. A felfüggesztés addig marad.

A lapnak nyilatkozó Jávor Benedek (a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője) szerint a döntés hatással lehet a másik uniós eljárásra, a tiltott állami támogatást firtató vizsgálatra is. Szerinte ennek eredményét azért nem tették közzé októberben, ahogy eredetileg tervezték, mert kivártak. A Népszabadság úgy tudja, a titkosítás ügyében is vesztésre áll a kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik