Közélet

Brüsszel felfüggesztheti a paksi bővítést

Nem felel meg az uniós szabályoknak, hogy a magyar kormány a pályáztatást mellőzve adta oda az oroszoknak a négyezer-milliárdos üzletet.

Az Európai Bizottság megítélése szerint a magyar hatóságok eltértek a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályoktól, amikor közvetlenül, pályáztatás nélkül adtak megbízást a Roszatomnak a paksi bővítésre. A BruxInfo úgy tudja, a testület csütörtökön hivatalos felszólító levelet küld a magyar kormánynak, melyben felszólítja a paksi beruházást érintő, folyamatban lévő és tervezett beszerzések felfüggesztésére.

A magyar kormánynak két hónapon belül kell reagálnia a hivatalos felszólító levél állításaira, az Európai Bizottság ennek fényében dönt arról, hogy a második szakaszba lépjen-e az eljárás. A Bizottság nem erősítette meg a hírt, de nem is cáfolta. Csütörtökön hoznak döntéseket kötelezettségszegési ügyekben, ennek része lehet a paksi bővítés ügye is.

Magyarország egy Oroszországgal aláírt kormányközi megállapodás keretében adta a Roszatomnak pályáztatás nélkül a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítésére és felszerelésére vonatkozó szerződést. A projekt költségeit csaknem négyezer-milliárd forintra becsülik. A testület a megállapodás megkötése óta vizsgálta előzetes eljárás keretében, hogy a szerződés megfelel-e a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályoknak, a BruxInfo értesülései szerint arra a következtetésre jutottak, hogy nem.

A magyar kormány kezdettől fogva azzal indokolta a pályáztatás mellőzését, hogy nemzetközi megállapodások esetében nincs ilyen kötelezettség, ugyanakkor a Bizottság azzal érvel, hogy a nemzetközi megállapodásokban rögzített kötelezettségek a gyakorlatban nem írhatják felül az EU-szerződésben lefektetett alapelveket. Az uniós tagállamok által kötött nemzetközi megállapodásoknak is tiszteletben kell tartaniuk a közbeszerzéseknél alkalmazott olyan alapelveket, mint a hátrányos megkülönböztetés tilalma, az egyenlő elbánás és az átláthatóság, a paksi beruházás közvetlen odaítélése viszont ennek nem felel meg.

Az ügyben kötelezettségszegési eljárás indulhat, ennek során derül ki, hogy az Európai Bizottságnak, vagy a magyar kormánynak van-e igaza – számolt be az uniós szakportál.

A Miniszterelnökség szerint a magyar kormány nem sértette meg az uniós közbeszerzési szabályokat, közleményükben azt írták: az Európai Bizottság minden kérdésére részletes és minden kétséget eloszlató tájékoztatást adnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik