Gazdaság

Új központ, új csatorna – az Euronews köszöni, meglesz

A csatorna budapesti igazgatóját kérdeztük, hogyan alakultak, mióta 2013-ban a magyar nyelvű adás elindult. Július óta a digitálistévé-szolgáltatásoknál új csatornakiosztás van - kíváncsiak voltunk, hogyan érintette őket. Csakhogy ez a tévé sokkal nagyobb projekteken dolgozik.

Az Euronews csatorna hazai elérésének növelésére azzal is készülnek, hogy rádióknak és web-lapoknak kívánnak hiánypótló nemzetközi tartalmat adni. De mit eredményezett az új médiaszabályozás a csatorna nézettségében? A július óta érvénybe lépő új médiaszabályozás miatt új csatornakiosztást kaptak az ingyenes digitális földi sugárzású tévécsatornák, így történhetett meg, hogy az Euronews magyar nyelvű adása a 80-as csatornahelyre repült hátra. Ezt a nézők egy része nehezményezte is, de akik eddig is innen tájékozódtak, megtalálták a módját, hogy továbbra is kövesség az Euronews híreit. Az új M1 hírcsatorna is beindult 2015-ban, tovább osztva a hírek iránt érdeklődők körét és versenyhelyzetet teremtve az informálódni vágyókért. Ugyanakkor Kert Attila, a 2013 óta magyar nyelven is elérhető tévéadó hazai igazgatója azt mondja, hogy az Euronews a világ nagy hírcsatornáival versenyez és nem számottevő az elérésére nézve, hogy most az MTVA átalakította magyar egyest.

A magyarországi televíziós- és különösen hírpiac lényegében leképezi a politikai erőviszonyokat – mondja a tévéigazgató. A tévés szakember szerint mindenki, aki ezeket a hírcsatornákat nézi, pontosan tudja, hogy melyik kinek az agendáját követi, kinek a világnézetét tükrözi – egy kicsit udvariasabb megfogalmazásban. Miután az Euronews nem magyar belpolitikával foglalkozik, hanem döntő többségében világpolitikával, gazdasággal és európai politikával ezért képtelen ezt a magyarországi politikai mezőt leképezni. Nem is cél ez természetesen. Ráadásul ennek a csatornának a hírműsorait Franciaországban szerkesztik. Egy francia szerkesztőségben egy német vezető szerkesztő és egy spanyol felelős szerkesztő számára nehezen tudnánk bármilyen magyar politikai irányultságot elfogadhatóvá tenni, vagy egyáltalán megértetni. Nem lehet érthetővé tenni a magyar értelmezésviszonyokat, amelyek a magyar hírműsorokban rendszeresen figyelemmel kísérhetőek. „Nem érti” egy olasz, hogy miről beszélünk – fejtette ki a csatornaigazgató.

Az Euronews idén október 15-én avatta fel a nemzetközi központját Lyonban, egy építészetileg is újszerű, nemzetközi központot, hatalmas TV-bázist a város üzleti központjában. Ez egy szimbolikus lépése volt a csatornának, amely új mezőbe kíván lépni a következőkben. Ennek az egyik legfontosabb állomása, hogy jövőre az Euronews részvénytársaság elindítja második csatornáját Afrikában, az Africa News-t, amely az Európában már kipróbált, sőt sikeresnek mondható szerkesztőségi és üzleti modellt adaptálja Afrikába, ahol francia, portugál és angol nyelven megkezdi jövőre az Africa News a működését – mondta el Kert Attila.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik