Pénzügy

Treichl: Még nem biztos, hogy tulajdonos lesz az állam az Erstében

Andreas Treichl (Andreas Treichl)
Andreas Treichl (Andreas Treichl)

A bankadó csökkentésétől már nem léphet vissza a kormány, az a megállapodás végleges. Viszont a tulajdonszerzésről egyelőre még csak tárgyalnak, és nem tudni, lesz-e megegyezés.

Az alku tárgya

Csak az a megállapodás végleges, amely az Orbán-kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) között született, és lényege, hogy törvényileg csökkentik 2016-2019 között a bankadót. Ettől a kötelezettségétől a magyar kormány már nem léphet vissza – mondta a HVG-nek a megállapodást összehozó osztrák Erste bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Arról viszont még folynak a tárgyalások, hogy a kormány és az EBRD milyen feltételekkel szerez 15-15 százalékos részesedést a magyarországi Erstében – tette hozzá Andreas Treichl.

A cégvezér szerint ha nem sikerül megegyezniük, akkor sem a kormány, sem az EBRD nem lesz Erste-tulajdonos. A bécsi bankárt arról is kérdezték, mi lesz, ha ha mégsem lesz bankadó-csökkentés, de a kormány már birtokon belülre került a magyarországi leánybankban. Erre úgy reagált, hogy soha nem lehet százszázalékos garanciát kapni az üzleti partnerek között.

Ha bővebben is kíváncsi, például arra, Orbán Viktor mit szorgalmazott, és mit tervez az Erste, a teljes interjút a csütörtökön megjelent HVG-ben olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik