Gazdaság

Meglepően gyenge adatok jöttek Németországból

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken kiadott jelentésében szereplő előzetes adatok szerint szeptemberben éves szinten reálértéken számolva 3,4 százalékkal, nominális értéken pedig 3,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene.

A szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom reálértéken számolva nem változott, nominális értéken pedig 0,1 százalékkal csökkent szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva.

Nem erre számítottak az elemzők

Bár előző havi teljesítményét felülmúlta a kiskereskedelem, a szeptemberi előzetes adatok elmaradnak a várakozásoktól. Elemzők ugyanis éves szinten 4,2, havi szinten pedig 0,4 százalékos reálnövekedésre számítottak az augusztusi 2,5 százalékos éves szintű emelkedés, illetve 0,4 százalékos havi összevetésű csökkenés után.

Az év kilencedik hónapjában reálértéken számolva az élelmiszerek, dohánytermékek és alkoholos italok forgalma 3,1 százalékkal, nominális értéken számolva pedig 3,6 százalékkal ugrott meg éves szinten. A nem élelmiszeripari termékek esetében 3,5, illetve 3,2 százalékos emelkedést mért a Destatis.

Az idei év első kilenc hónapjában reálértéken 2,8 százalékkal, nominális értéken pedig 2,7 százalékkal nőtt a német kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest.

A tavalyi év egészében reálértéken 1,4 százalékkal, nominálisan pedig 1,7 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom.

A német kiskereskedelmi adatok erős ingadozásokat mutatnak, jelentős mértékben módosulnak felülvizsgálatkor. Az elemzők ezért óvatosak a havi adatok megítélésében, inkább a három hónapot felölelő átlagadatokat figyelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik